تار شدن تلویزیون مشکل شایعی است که اغلب اوقات به دلیل کاهش کیفیت فسفر موجود در دستگاه به وجود می آید. البته عوامل دیگری همچون استفاده از باکس کابل ناسازگار یا پیکربندی نادرست نیز در بروز این مسئله دخیل هستند.
خبر خوب آن است که با عیب یابی صحیح می توانید مشکل تار شدن تصویر تلویزیون را حل کنید. توصیه می شود در چنین شرایطی برای تعمیر تلویزیون خود حتماً از متخصصین خبره مرکز سخت افزار ایران درخواست کمک نمایید.
فهرست مطالب
تار شدن تلویزیون به چه دلیل اتفاق می افتد؟
پس از مدتی که از خریداری تلویزیون می گذرد، نمایشگر آن دیگر مانند روزهای سابق پرنور و روشن نیست. دلایل مختلفی موجب تار شدن تلویزیون می شوند که اصلی ترین آن ها عبارتند از:
1. فرسودگی یا قطع شدن کابل ها
اگر سیگنال های دریافتی دستگاه شما از نوع دیجیتال باشد، هرگونه خرابی در کابل HDMI یا Component کیفیت تصویر و صدا را کاهش می دهد. برای مثال ممکن است تصویر روی پنل شطرنجی شود یا این که صدای سیستم به طور کامل قطع گردد.
حال اگر سیگنال های دریافتی از نوع آنالوگ باشند، لازم است از کابل های آنالوگ نظیر Composite استفاده کنید. این تجهیزات به ورودی AV وصل می شوند و در صورت خرابی آن ها تصاویر تار خواهند شد.
این قضیه در مورد سیگنال های دریافتی RF هم صدق می کند. یعنی اگر از کانال های آنالوگ استفاده می کنید، احتمال دارد مشکل تاری تصاویر به خاطر بی کیفیت بودن کابل RF رخ دهد. البته چنانچه برنامه های تلویزیونی را از طریق کانال های دیجیتال یا DVB-T مشاهده نمایید، صدمه دیدن کابل ها هیچ گونه اشکالی در تصاویر به وجود نمی آورد.
این مطلب جذاب را از دست ندهید : آموزش پاک کردن حافظه تلویزیون
2. خرابی بک لایت ، یکی از مهم ترین دلایل تار شدن تلویزیون
یکی دیگر از دلایلی که منجر به تار شدن تلویزیون می شود، آسیب دیدن مجموعه بک لایت است. بک لایت در قسمت پشت پنل تعبیه شده و از طریق تابش نور تصاویر را روی نمایشگر نشان می دهد. حال اگر این بخش خراب شود، طبیعی است که فیلم های در حال پخش کیفیت مطلوبی نداشته باشند. یکی از نشانه های صدمه دیدن بک لایت این است که ضمن بی کیفیت و کم نور شدن تصاویر، رنگ ها نیز قابل تشخیص نیستند.
از آنجا که باز کردن پنل و تعمیر بک لایت تلویزیون نیاز به مهارت بالا دارد، حتماً باید کار را به کاردان بسپارید. زیرا هرگونه سهل انگاری در این رابطه می تواند شدت صدمات را افزایش دهد. تیم مرکز سخت افزار ایران به دلیل برخورداری از تجارب و تخصص فراوان می توانند در این زمینه شما را یاری برسانند.
3. تداخل در سیگنال های دریافتی
بعضی مواقع ممکن است خودِ پنل نقص فنی نداشته، بلکه جریان برق ورودی به دستگاه ایراد داشته باشد. در چنین شرایطی بهتر است جهت رفع مشکل تار شدن تلویزیون سه راهی متصل شده به آن را جدا سازید. سپس دستگاه را مستقیم به پریز برق وصل کنید. با این اقدام در اکثر موارد مشکل محو بودن تصویر برطرف می شود.
نکته مهمی که اکثر کاربران نسبت به آن بی توجه هستند، استفاده نامناسب از سه راهی است. یعنی به غیر از تلویزیون وسایل دیگری همچون لباسشویی و یخچال را هم به سه راهی متصل می کنند. در این حالت تداخل در سیگنال های دریافتی می تواند باعث بی کیفیت شدن و تاری تصاویر شود. از این رو لازم است کلیه این وسایل را از سه راهی جدا کنید.
آیا می دانید: علت کمرنگ شدن تصویر تلویزیون چیست؟
4. به هم خوردن تنظیمات تلویزیون
ممکن است تار شدن تصویر به دلیل تغییر دادن تنظیمات دستگاه اتفاق افتاده باشد. در بخش تنظیمات تلویزیون های امروزی قسمتی تحت عنوان Sharpness وجود دارد که در محدوده ای بین صفر تا صد تنظیم می شود. برای رفع مشکل تار شدن تلویزیون می توانید دیوایسی همچون کنسول بازی را به آن متصل کنید. سپس با افزایش میزان Sharpness وضوح تصویر را بیشتر نمایید. البته دقت داشته باشید که مقدار این آیتم را بیش از حد بالا نبرید. چون لبه های اجسام را تیز کرده و در نهایت چشمان شما را خسته می کند.
همچنین این امکان برایتان فراهم است که در قسمت تنظیمات تلویزیون آیتم Blur-Reduction را فعال نمایید. با فعال سازی این قابلیت میزان تاری تصاویر به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند. البته روشن کردن این ویژگی ممکن است برای گیمرها چندان مناسب نباشد؛ زیرا احتمال ایجاد لگ در بازی را افزایش می دهد.
چگونه مشکل تار شدن تصویر تلویزیون را برطرف کنید؟
برای حل ایراد تار شدن تصویر تلویزیون می توانید به ترتیب راه حل های زیر را امتحان کنید:
1. بررسی پریز
بهتر است قبل از هر اقدامی از سلامت پریزی که دستگاه را به آن متصل کرده اید، مطمئن شوید. به این منظور دو شاخه را از برق بکشید و آن را به پریز دیگری وصل کنید. اگر مشکل از جانب پریز باشد، کیفیت تصویر به حالت عادی برمی گردد.
2. بررسی تداخلات الکتریکی
احتمال دارد تار شدن تلویزیون به تداخلات الکتریکی ربط داشته باشد. در چنین حالتی برای رفع مشکل باید تمام لوازم الکتریکی پیرامون پنل همچون کامپیوتر، یخچال و… را در فاصله دورتری قرار دهید.
3. چک کردن کابل و اتصالات
بعضی اوقات تاری تصویر ناشی از اشتباه وصل کردن کابل ها است. برای اطلاع از نحوه متصل کردن کابل های دستگاه می توانید دفترچه راهنمای آن را مطالعه کنید.
4. غیر فعال کردن قابلیت کاهش صدای دیجیتال برای رفع مشکل تار شدن تلویزیون
به منظور بهبود کیفیت تصاویر و رفع تاری آن توصیه می شود ویژگی کاهش صدای دیجیتال را خاموش کنید.
این مقاله را از قلم نیندازید : علت خطوط افقی و عمودی تلویزیون
5. حذف نورهای اضافی در محیط
برای افزایش شفافیت تصاویر بهتر است پرده های اتاق را بکشید. همچنین خاموش کردن لامپ های پرنور می تواند در این زمینه به شما کمک شایانی کند.
6. استفاده از جعبه کابل با کیفیت
راه کار دیگر جهت رفع تاری این است که از یک جعبه کابل با کیفیت استفاده نمایید. این کار مخصوصاً برای تلویزیون های HD که فاقد جعبه کابل هستند، تاثیرگذار است.
7. تغییر تنظیمات دستگاه
همان طور که گفته شد، یکی از علل کاهش شفافیت فیلم ها انجام نادرست تنظیمات می باشد. لذا با تغییر پیکربندی های اعمال شده این شانس را دارید که مشکل تار شدن تلویزیون را حل کنید.
8. به روز رسانی دستگاه
با آپدیت کردن تلویزیون اکثر اختلالات آن از جمله تاری تصاویر از بین می رود.