وسایل و تاسیسات منزل پس از مدتی نیاز به تعمیر پیدا خواهند کرد. یکی از این موارد، تعمیر پکیج است. اگر پکیج نیاز به تعمیر اساسی داشته باشد هزینه ها به عهده مالک و اگر هزینه ها برای تعمیرات جزئی باشد بر عهده مستاجر است.
هزینه تعمیر پکیج، دغدغه مشترک مالک و مستاجر است. یکی از چالشهای رایج در اجاره خانهها، هزینه ی تعمیرات پیشبینی نشده است. به ویژه زمانی که دستگاهی مثل پکیج خراب شود، سوال مهمی مطرح میشود: “هزینه تعمیر پکیج به عهده کیست؟ مالک یا مستاجر؟”
مسئولیت هزینه تعمیر پکیج به عهده مالک است یا مستاجر
یکی از شایع ترین بحث های همیشگی بین مالک و مستاجر بحث هزینه های تعمیر منزل است. اگر چه در قانون اساسی به این موضوع اشاره شده است. در قولنامه های منزل که در املاک بسته می شود نیز به این موارد اشاره شده است. اما طرفین قرارداد معمولا از جزئیات قانون اطلاعی ندارند و همین امر باعث می شود که حقوق یکدیگر را نادیده بگیرند و با یکدیگر بر سر هزینه تعمیرات تاسیسات منزل جدال کنند. یکی از اساسی ترین تعمیرات مخصوصا در فصل سرما، تعمیر پکیج است. در این مقاله قصد داریم بدانیم هزینه تعمیر پکیج به عهده مستاجر است یا مالک و دو طرف را از حقوق خود پیرامون تعمیرات پیکج مطلع کنیم.
هزینه تعمیر پکیج طبق قانون به عهده مستاجر است یا موجر؟
در قوانین مربوط به مالک و مستاجر به این موضوع دقیقا اشاره شده است. مالک موظف است که منزل و تاسیسات آن را صحیح و سالم به مستاجر تحویل دهد. اگر مالک، منزل و متعلقات آن را سالم تحویل دهد، طبق ماده 486 قانون مدنی، هزینه های جزئی بر عهده مستاجر و هزینه های کلی بر عهده مالک خواهد بود. در قانون مدنی پرداخت هزینه های ساختمان را به دو دسته تقسیم کرده است : هزینه های تعمیرات جزئی و هزینه های تعمیرات اساسی و کلی.
اما مسئله بحث برانگیز تشخیص جزئی یا کلی بودن تعمیرات منزل است. این تشخیص تابع عرف جامعه است. هزینه تعمیر پکیج جز هزینه های اساسی و کلی ساختمان است. موارد دیگر تعمیرات کلی شامل:
تعمیرات اصلی بنای ساختمان مثل دیوار، سقف، حیاط و …. و رنگ آمیزی ساختمان
تعمیرات تاسیسات ساختمان که تعمیر پکیج نیز جز این مورد می شود. از موارد دیگر می توان به شوفاژ، آبگرمکن، موتورخانه و تهویه اشاره کرد. تعمیرات نشتی سرویس ها، تعمیرات لوله کشی (آب، گاز، فاضلاب) و سیم کشی برق، تعمیر آسانسور، تعمیر درب پارکینگ. اما هزینه تعمیرات جزئی منزل بر عهده مستاجر است مثل تعویض چراغ های سوخته، تعویض پوشال کولر، تعویض واشرهای شیر آب و ….
آیا هزینه تعمیر پکیج همواره با مالک است؟
مساله مهمی که در اینجا باید به آن اشاره شود، وضعیت پکیج هنگام تحویل به مستاجر است. اگر هنگام تحویل منزل به مستاجر، پکیج صحیح و سالم تحویل داده شود و نیاز به تعمیر پکیج به علت قصور مستاجر در رسیدگی به آن باشد، باید هزینه تعمیر پکیج را مستاجر تامین کند. یا اگر به علت عدم سرویس به موقع مستاجر پکیج خراب شود، باز هم هزینه تعمیر پکیج با مستاجر خواهد بود. اما به طور کلی هزینه تعمیرات تاسیسات منزل بر عهده مالک است زیرا پکیج جز تاسیسات اساسی ساختمان است. اگر قطعه ای از پکیج در طول زمان خراب شود، هزینه های آن بر عهده مالک ملک است.
اگر مالک از تعمیر پکیج سرباز زد چه کنیم؟
هنگامی که هزینه تعمیر پکیج با موجر باشد و او هزینه ها را متقبل نشود، مستاجر می تواند به شورای حل اختلاف مراجعه کند و از صاحب ملک شکایت کند. اگر باز هم صاحبخانه هزینه ها را پرداخت نکرد مستاجر می تواند ابتدا هزینه ها را پرداخت کند و سپس با نظارت دادگاه از اجاره بها کم کند. در غیر اینصورت مستاجر می تواند با حکم دادگاه قرارداد را فسخ کند.
اگر مستاجر اجاره تعمیرات پکیج را ندهد چه کنیم؟
این امکان نیز وجود دارد که مستاجر مانع از تعمیرات پکیج شود. که در این صورت مالک می تواند از مستاجر شکایت کند و با حکم دادگاه به تعمیرات لازمه را انجام دهد.
توصیه هایی مربوط به هزینه تعمیر پکیج
بهترین کاری که می توانید انجام دهید تا از اختلافات احتمالی جلوگیری کنید، قید کردن توافقات بر سر هزینه تعمیر پکیج است. همچنین قبل از عقد قرارداد حتما تجهیزات ساختمان اعم از پکیج را با دقت چک کنید تا از وضعیت سلامت آن مطمئن باشید. تمامی مشاهدات خود را با مالک در میان گذاشته و به امضا برسانید تا در آینده در صورت بروز مشکل مدرک مستند در دست داشته باشید.
5 پاسخ
یک سوال اینکه لوازم داخلی پکیج مانند پمپ سیرکولاتور رو چطوری تشخیص بدیم سالمه یا نه . وقتی پکیج چند ساله کار میکنه خب بعد یکی از قطعاتش همون موقعی که مستاجر میشینه خراب شه بعهده مستاجر میوفته؟؟؟ ماشین که نیست طرف خریده باشه بعد دینام بزنه یا خرابی هر قطعه دیگه ای که هزینش بعهده طرف باشه .
روز به خیر دوست عزیز،
مرکز سخت افزار ایران می تواند در خصوص سرویس دوره ای پکیج خدمت رسانی کند. درمورد سایر امور مالک و مستاجر باید از مراجع قانونی استعلام بگیرید.
با سلام
با عنایت به قانون تملک آپارتمان ها و آیین نامه اجرایی آن ( ماده 4 فصل دوم – قسمت های مشترک ) ( بخش دوم – تبصره واحده ماده 23 و ماده 25 فصل سوم ) و نیز ماده 49 و 50 و 483 و 486 و 493 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران ، بر عهده مستاجر یا استفاده کننده نمی باشد و مالک یا موجر موظف به پرداخت هزینه های مربوطه است.
خیلی خوب جامع ومانع وموجز به موضوع پرداخته شده است
سلام خواهش میکنم