پیش از پرداختن به نصب و راه اندازی یو پی اس بد نیست نگاهی به ویژگیهای این سیستم و کارکرد آن داشته باشیم. یو پی اس ups در واقع دستگاهی برای تولید بیوقفه انرژی است. نام این دستگاه از عبارت Uninterruptible power supply ، به معناي منبع تغذيه بدون وقفه گرفته شده است. یو پی اس مابین برق شهر و دستگاه مصرف کننده قرار میگیرد تا علاوه بر تثبیت و تنظیم برق شبکه مانع از نفوذ نویز و اختلالات شبکه به تجهیزات حساس مصرف کننده گردد.
استفاده از این سیستم سبب میگردد تا مصرفکننده نگرانیای از باب مشکلات ناشی از برق شهر و نیز قطعی آن نداشته باشد. با بکارگیری یو پی اس، کاربر خواهد توانست دستگاهای خود را در برابر مشکلات برق محافظت کرده و مانع از خرابی آنها گردد. بد نیست بدانید واحد اندازهگیری یو پی اس، توان یا VA (حاصلضرب ولتاژ در جریان خروجی) است. هر چه قدرت اینورتر یو پی اس بالاتر باشد توان و قدرت یو پی اس بیشتر خواهد بود. از سویی دیگر هر چه باتریهای بکاررفته در یو پی اس ظرفیت بالاتری داشته باشند، مدت زمان برقدهی آنها در هنگام قطعی برق شهر بیشتر خواهد بود.
نکات مهم در نصب و راه اندازی یو پی اس
در نصب و راه اندازی یو پی اس توجه به برخی نکات مهم و البته ضروری است. بیتوجهی به این نکات سبب خرابی یو پی اس در کوتاه مدت و افت کیفی عملکرد آن در دراز مدت میگردد. از همین رو توصیه میشود عملیات نصب و راهاندازی این دستگاه صرفاً توسط کارشناسان این کار انجام پذیرد. در بخش زیر به برخی از نکات مهم در نصب یو پی اس اشاره خواهد شد:
1. در نصب یو پی اس نیاز به حفظ فاصلهی 100 سانتیمتری با دستگاه است.
2. باتری یو پی اس باید در مکانهایی با حداقل میزان گردوغبار نصب گردند.
3. در صورت وجود فن و تهویه در محیط یو پی اس به عمر مفید این دستگاه افزوده میشود.
4. دمای مکانی که برای نصب و راه اندازی یو پی اس درنظر گرفته میشود باید بین 10 تا 40 درجه باشد.
5. سیم کشی دستگاههای مصرف کننده میبایست توسط افراد فنی و بصورت جداگانه برای هر UPS انجام شود.
6. کاهش ظرفیت یو پی اس در دمای پایین منجر به خنثی شدن و شوک الکترونیکی می شود.
7. باطری های غیرمستقیم ups را در فاصله زمانی 6 ماه یک بار شارژ نمائید تا دستگاه به منابع تغذیه وصل کند.
8. از وصل کردن دستگاههایی با مصرف برق بالا نظیر پرینتر لیزری، پرینترهای سوزنی A3، کولر گازی، پول شمار، مهتابی، جاروبرقی، سماور و … به خروجی دستگاه UPS خودداری نمایید.
نصب و راه اندازی ups توسط کارشناسان
نصب و راه اندازی یو پی اس یک کار ضروری است و میبایست صرفا توسط کارشناسان این حوزه انجام پذیرد. توجه داشته باشید ورود کاربران مبتدی و ناآشنا به این کار، به دلیل سر و کار داشتن با انرژی برق ممکن است تبعات جبران ناپذیری داشته باشد. به طور کلی کار نصب یو پی اس، با وصل کردن باطری و برق ورودی شهری به دستگاه یو پی اس شروع میشود. پس از این کار، میبایست جهت راهاندازی و روشن کردن خود دستگاه یو پی اس اقدام کرد.
یو پی اس ها معمولا در پنل خود دارای یک دکمه روشن POWER و یا ON/OFF هستند که با فشار دادن هر یک از آنها دستگاه ups آغاز به کار میکند. در پشت برخی سیستم های یو پی اس، فیوزی جهت ورودی برق شهری و هم ولتاژ مستقیم DC یا همان کانکتور باطری قرار داده شده است. برای روشن کردن و راهاندازی یو پی اسها، نیاز است که ابتدا فیوزها راه اندازی شده و سپس دکمه پاور دستگاه یا OFF/ON فشار داده شود.
پس از روشن کردن ups، خروجی دستگاه نیز باید اندازهگیری شود. همانگونه که میدانید این خروجی در یو پی اس تک فاز باید 220 ولت باشد. نکته آخر آنکه همانگونه که گفته شد نصب و راه اندازی یو پی اس یک کار تخصصی است و صرفاً میبایست توسط کارشناسان تعمیرات UPS انجام شود.