جستجو کردن
اشتراک گذاری

تفاوت SSD و هاردهای معمولی

تفاوت SSD و هاردهای معمولی در چیست و این دو چه ویژگی‌هایی دارند؟ برای دست‌یافتن به پاسخ این پرسش خواندن متن زیر پیشنهاد می‌شود: هارد معمولی یا  HDD، نوع اولیه و قدیمی‌ این تکنولوژی می‌باشد که در سال ۱۹۵۶ توسط IBM به بازار عرضه شد. هارد HDD از نظر فیزیکی دارای یک دیسک سخت به نام Platter می باشد که  ذخیره‌ی اطلاعات در آن توسط یک بازوی مکانیکی و با حرکت دورانی انجام می‌شود.

SSDها سری دوم این فن‌آوری می‌باشند که در سال ۱۹۹۰ میلادی به بازار عرضه شد. کاربرد آن بیشتر مربوط به مصارف نظامی و فضایی بود زیرا حمل و انتقال اطلاعات با استفاده از SSD آسان‌تر می‌گشت. اما به تدریج وارد بازار جهانی شد و هم‌اکنون در اختیار عموم نیز وجود دارد. این نوع هاردها دیسک سخت و بازوی مکانیکی ندارند بنابراین برای برقراری ارتباط با دیگر اجزاء کامپیوتر  نظیر پردازنده مرکزی و کارت گرافیک از رابط‌هایی مثل SATA استفاده می‌کند.

تفاوت SSD و هاردهای معمولی

خدمات اختصاصی بازیابی اطلاعات را از مرکز سخت افزار ایران بخواهید. برای کسب اطلاعات در این زمینه با شماره های 54114-021 یا 62948-021 تماس بگیرید.

 HDD چیست؟

سال هاست که از فناوری ویژه درایوهای دیسک سخت در محصولات الکترونیکی مختلف استفاده می شود. این درایوها برای بیش از 50 سال است که وجود داشته اند و به طور پیوسته ظرفیت ذخیره سازی آنها بیشتر شده و اندازه فیزیکی شان نیز کاهش یافته است. هارد دیسک ‌ها برای خواندن و نوشتن داده ‌ها به دیسک ‌های چرخان یا پلاترها متکی هستند. یک تفاوت SSD با هاردهای معمولی در همین فناوری ساخت آنهاست.

نحوه کار درایوهای دیسک سخت (HDD)

برای این که بفهمیم دقیقا تفاوت SSD با هاردهای معمولی در چیست، باید ابتدا ساختار و نحوه عملکرد هارد دیسک های HDD را بشناسیم. هارد دیسک از یک یا چند صفحه حساس مغناطیسی، یک بازوی محرک با یک سر خواندن/نوشتن روی آن برای هر صفحه، و یک موتور برای چرخاندن صفحات و حرکت بازوها تشکیل شده است. همچنین یک کنترلر I/O و سیستم عامل وجود دارد که به سخت افزار می گوید چه کاری انجام دهد و چطور با بقیه سیستم ارتباط برقرار کند.

هر صفحه به صورت دایره های متحدالمرکز با نام track سازماندهی شده است. track ها به واحدهای منطقی به نام بخش تقسیم می شوند. هر شماره تراک و بخش منجر به یک آدرس منحصر به فرد می شود که می تواند برای سازماندهی و مکان یابی داده ها استفاده شود. داده ها در نزدیکترین منطقه موجود نوشته می شوند. الگوریتمی وجود دارد که داده ها را قبل از نوشتن پردازش می کند و به سیستم عامل اجازه می دهد تا خطاها را شناسایی و تصحیح کند.

صفحات با سرعت های از پیش تعیین شده می چرخند (4200 دور در دقیقه تا 7200 دور در دقیقه برای رایانه های مصرف کننده). این سرعت ها با نرخ خواندن و  نوشتن مرتبط هستند. هر چه سرعت از پیش تعیین شده بیشتر باشد، هارد دیسک سریع تر قادر به خواندن و نوشتن اطلاعات خواهد بود. در مواقعی که می خواهید سیستم داده ها را بازیابی یا به روزرسانی کند، کنترل کننده ورودی و خروجی به بازوی محرک می گوید که این داده ها باید کجا قرار بگیرند. مدت زمانی که طول می ‌کشد تا پلاتر بچرخد و بازوی محرک مسیر و بخش صحیح را پیدا کند، به عنوان تأخیر شناخته می ‌شود.

خدمات فوری همراه با گارانتی 👈 تعمیر هارد اکسترنال   👉

مقایسه hdd و ssd

آیا می دانید: هارد m2 چیست؟

معایب هارددیسک های HDD

  • معایب هارد دیسک ‌ها مربوط به قطعات مکانیکی است که برای خواندن و نوشتن داده‌ ها استفاده می ‌شود، زیرا یافتن و بازیابی فیزیکی داده‌ ها به زمان بیشتری نسبت به یافتن و بازیابی الکترونیکی داده نیاز دارد.
  • قطعات مکانیکی ممکن است از بین بروند یا حتی از کار بیفتند، اگر آنها را به طور ناصحیح حمل کنید یا رها کنید، احتمال آسیب دیدن این قطعات بیشتر است. بنابراین یک تفاوت SSD با هاردهای معمولی ممکن است در میزان و تعداد دفعاتی باشد که برای تعمیر هر یک از این نوع درایوها اقدام می کنید.
  • حتی فرایند تعمیر این دو هارد دیسک هم با هم متفاوت است. البته این موضوع بیشتر در مورد لپ تاپ ها مطرح می شود و در این سیستم ها خرابی بیشتر هارد دیسک های معمولی نگران کننده است. اما در رایانه های رومیزی خرابی هارد دیسک های HDD چندان مورد توجه نیست.
  • هارد دیسک ها نیز نسبت به SSD های مشابه، سنگین تر هستند و انرژی بیشتری مصرف می کنند.

مزایای هارد دیسک

 در کنار معایبی که هارددیسک های معمولی نسبت به SSD ها دارند، یک سری مزیت ها را نیز می توان برای آنها برشمرد.

  • مزایای درایوهای هارد دیسک این است که آنها یک فناوری اثبات شده هستند و اغلب از درایوهای حالت جامد SSD برای همان مقدار فضای ذخیره سازی ارزان تر هستند.
  • در حال حاضر هاردهای HDD با فضای ذخیره سازی بیشتری نسبت به SSD در دسترس هستند. بنابراین یک تفاوت SSD با هاردهای معمولی HDD در قیمت و میزان فضای ذخیره سازی آنهاست که در این دو مورد HDD ها برتری دارند.

این مطال کاربردی را از دست ندهید: نحوه تست سرعت هارد

SSD چیست؟

حالا بیایید برای درک بهتر تفاوت SSD با هاردهای معمولی، ساختار و فناوری ساخت درایوهای حالت جامد را هم بررسی کنیم. درایوهای حالت جامد از حافظه فلش برای ارائه عملکرد و دوام برتر استفاده می کنند. از آنجایی که قطعات کوچک و متحرک زیادی در داخل هارد دیسک های معمولی وجود دارد ( سرهای مغناطیسی، دوک ها، و صفحات چرخان ) به راحتی ممکن است همه چیز در HDD ها اشتباه شود و حتی احتمال این که اطلاعات مهم خود را از دست بدهید وجود دارد. اما در خصوص SSD ها این موضوع مطرح نیست و بدون قطعات متحرک،  SSD ها بادوام ترند، خنک تر کار می کنند و انرژی کمتری نیز مصرف می کنند.

درایوهای حالت جامد (SDD) چگونه کار می کنند؟

SSD  ها را می توان به عنوان درایوهای USB بزرگ در نظر گرفت. آنها از همان فناوری پایه استفاده می کنند. در واقع درایورهای حالت جامد از نوعی حافظه فلش استفاده می کنند. در پایین تر سطح این درایوها ترانزیستورهای دروازه شناور ذخیره داده ها، شارژ یا کمبود آن را ثبت می کنند. این دروازه ها در یک الگوی شبکه ای قرار می گیرند که بیشتر به صورت یک بلوک سازماندهی شده است. اندازه بلوک می تواند متفاوت باشد، اما هر ردیفی که شبکه را تشکیل می دهد یک صفحه نامیده می شود. یک کنترلر SSD چندین عملکرد را انجام می دهد، از جمله پیگیری محل قرارگیری داده ها. بنابراین یکی تفاوت SSD با هاردهای معمولی فناوری ساخت آنها و نحوه عملکرد این درایوهاست.

ssd بهتر است یا hdd

تفاوت در فرایند خواندن و نوشتن داده ها

تفاوت SSD با هاردهای معمولی را می توان در فرایند خواندن و نوشتن داده ها نیز مشاهده کرد. به روز رسانی داده ها برای SSD پیچیده تر است. تمام داده های یک بلوک باید زمانی که هر بخشی از آن به روز می شود، به روز شوند. داده‌ های بلوک قدیمی در بلوک دیگری کپی می ‌شود، بلوک قبلی پاک می ‌شود و داده‌ ها با تغییرات به یک بلوک جدید بازنویسی می ‌شوند. هر بار که از رایانه خود می‌ خواهید داده ‌ها را بازیابی یا به ‌روزرسانی کنید، کنترلر SSD به آدرس داده‌ های درخواستی نگاه می ‌کند و وضعیت شارژ را می ‌خواند.

هنگامی که درایو غیرفعال است، فرآیندی به نام زباله جمع ‌آوری می ‌شود و اطمینان حاصل می ‌کند که اطلاعات موجود در بلوک قدیمی پاک شده و بلوک آزاد است تا دوباره روی آن داده های جدیدی نوشته شود. فرآیند دیگری به نام TRIM وجود دارد که به SSD اطلاع می ‌دهد که می ‌تواند در صورت پاک کردن بلوک ‌ها، از بازنویسی برخی از داده‌ ها صرف نظر کند. از آنجایی که تعداد محدودی از بارها وجود دارد که هر بلوکی را می توان بازنویسی کرد، این فرآیند مهمی است که از سایش زودرس درایو ذخیره سازی جلوگیری می کند. برای جلوگیری از سایش بیشتر در درایو، الگوریتمی وجود دارد که اطمینان حاصل می کند که هر بلوک در درایو به میزان مساوی از فرآیندهای خواندن و نوشتن را دریافت می کند. این فرآیند تسطیح سایش نامیده می شود و به طور خودکار با کارکرد درایو اتفاق می افتد. از آنجایی که فرآیند خواندن و نوشتن نیاز به جا به جایی داده ها دارد، SSD ها معمولاً بیش از حد با فضای ذخیره سازی تامین می شوند.

همیشه مقدار مشخصی از درایو وجود دارد که به سیستم عامل گزارش نمی شود و برای کاربر قابل دسترسی نیست. این به درایو اجازه می ‌دهد تا بدون تأثیر بر ظرفیت کلی ذخیره ‌سازی، موارد را جا به جا و حذف کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر بخوانید: دلایل چشمک زدن هارد اکسترنال

معایب و ایرادات SSD

  • SSD ها فناوری جدیدتری هستند و به همین دلیل گرانتر از HDD ها هستند.
  • اگرچه آنها در حال پیشرفتند، اما یافتن درایوهای حالت جامد با ظرفیت بالا دشوارتر است.
  • هارد دیسک ها می توانند تا 2.5 برابر بزرگتر باشند. بنابراین تفاوت SSD با هاردهای معمولی از نظر قیمت و ظرفیت ذخیره سازی محسوس است.

مزایای SSD نسبت به هاردهای معمولی

چرا یک درایو حالت جامد را انتخاب کنید؟ پاسخ به این سوال با توجه به چند تفاوت SSD با هاردهای معمولی است که موجب برتری نسبی این درایوها شده است.

  • SSD ها زمان بارگذاری سریع تری را برای بازی ها، برنامه ها و فیلم ها ارائه می دهند.
  • از طرفی نیز SSD ها به دلیل فناوری استفاده شده، سبک ترند و بهتر در برابر حرکت و سقوط مقاومت می کنند.
  • در نتیجه میزان خرابی و نیاز به تعمیر درایوهای حالت جامد نسبت به درایوهای معمولی کمتر است.
  • علاوه بر این، درایوهای حالت جامد انرژی کمتری مصرف می‌ کنند و کمتر باعث داغ شدن سیستم شما می شوند.
  • عملکرد SSD ها به گونه ای است که بیشتر به سیستم اجازه خنک شدن را می دهد.
  • یکی از بزرگترین مزایای SSD سرعت آنها نسبت به HDD است. به عنوان مثال، Crucial P5 سریع‌ ترین SSD NVMe است که سرعت خواندن و نوشتن چشمگیر را تا 3400/3000 مگابایت بر ثانیه ارائه می‌ کند.
  • حتی SSD های قابل حمل سریع تر از HDD ها هستند. با سرعت خواندن تا 1050 مگابایت بر ثانیه و ظرفیت تا 2 ترابایت، X8 تا 100 برابر سریع تر از درایوهای فلش USB2 و تا 7.5 برابر سریع تر از هارد دیسک های سنتی 2 هستند. 
  • سرعت یکی از فاکتورهای مهم برای انتخاب بین هارد دیسک های معمولی و SSD هاست.

برای آشنایی با بهترین ssd های بازار این مطلب را بخوانید.

ssd vs hdd

نگاهی اجمالی به تفاوت SSD و هاردهای معمولی

  •  درایو حالت جامد (SSD)، معمولاً در حجم کمتر از یک ترابایت برای نوت‌بوک و نهایتاً یک ترابایت برای رایانه‌های رومیزی تولید می‌شود. این میزان در درایو سخت (HDD) معمولاً در دو نوع ۵۰۰ گیگابایت و ۲ ترابایت برای نوت‌بوک‌ها و ۶ ترابایت برای رایانه‌های رومیزی است.
  • توان مصرفی  در SSD 2 تا ۳  وات و در HDD به طور میانگین ۶ تا ۷ وات می‌باشد. همانطور که مشاهده می‌کنید HDD مصرف توان بالاتری دارد.
  • عملکرد SSD بدون لرزش و صدا می‌باشد زیرا در این درایو قسمت متحرکی وجود ندارد. در HDD صدای چرخش شنیده می‌شود و در برخی موارد چرخش دیسک‌ها سبب لرزش می‌شود.
  • در هردو درایو، امکان رمزگذاری به صورت کامل وجود دارد.
  • SSD تفاوت  SSD و هاردهای معمولی در مقابل اثرات مغناطیسی ، SSDدر مقابل اثرات مغناطیسی ایمن است اما اثرات مغناطیسی می‌تواند اطلاعات روی HDD را پاک کند
  •  SSD در درایو حالت جامد به طور میانگین زمانی بالغ بر ۱۰ تا ۱۳ ثانیه را نیاز دارد این میزان در درایو دیسک سخت به طور متوسط حدود ۳۰ تا ۴۰ ثانیه است.
  • تفاوت  SSD و هاردهای معمولی ، گرمای تولیدی در SSD بسیار کم است. میزان گرما در HDD نیز اندک می‌باشد اما در مقام مقایسه میزان گرمای تولیدی HDD بیشتر از SSD است.
  • میزان خرابی SSD چیزی در حدود هر ۲ میلیون ساعت برآورد شده است. این میزان در HDD 1.5 میلیون ساعت است.
  • سرعت کپی فایل‌ها و نوشتن در SSD معمولاًٌ چیزی در حدود ۲۲۰ MB/S و در نسخه‌های پیشرفته ۵۵۰ MB/S می‌باشد. این سرعت در HDD ، ۵۰ تا ۱۲۰ MB/S می‌باشد.
  • بازکردن فایل‌ها در SSD به طور میانگین ۳۰ درصد سریع‌تر از HDD می‌باشد. همانطور که پیداست سرعت HDD  از SSD پایین‌تر است.
  • از نظر قیمت درایو حالت جامد (SSD) از درایو دیسک سخت (HDD) ارزان‌تر است.
  •  بابررسی تفاوت  SSD و هاردهای معمولی ، هر چند به نظر می‌رسد درایو SSD برتری تام و تمامی نسبت به HDD دارد، اما باید گفت که انتخاب و گزینش یکی از آن‌ دو بستگی به نیاز کاربر دارد و مقایسه انجا‌م‌شده در اینجا تنها راهکاری برای درنظرگرفتن مزایا و معایب در اختیار شما قرار می‌دهد.

آیا می دانید: درایو حالت جامد SSD چیست؟

تفاوت هارد   ssd و hdd در بازی

هاردهای SSD (Solid State Drive) و HDD (Hard Disk Drive) تفاوت‌های مهمی در عملکرد بازی‌ها دارند SSD به دلیل سرعت بالای خواندن و نوشتن داده‌ها، زمان بارگذاری بازی‌ها (Load Times) را به شدت کاهش می‌دهد و باعث می‌شود بازی‌ها سریع‌تر اجرا شوند و تغییرات درون بازی مانند لود شدن نقشه‌ها یا مراحل بدون تاخیر باشد. در مقابل، HDDها که از دیسک‌های چرخان برای ذخیره‌سازی استفاده می‌کنند، کندتر هستند و ممکن است زمان بارگذاری طولانی‌تری داشته باشند و گاهی اوقات حتی باعث ایجاد لگ‌های کوچک در بازی شوند. به‌طور کلی، استفاده از SSD تجربه بازی روان ‌تری فراهم می ‌کند.

مرکز سخت افزار ایران

مرکز سخت افزار ایران یکی از مراکز پیشرو در ارائه خدمات و سرویس های تعمیر دستگاه های هوشمند الکترونیکی، ارتباطی و خانگی است. این مرکز جهت ارائه بالاترین سطح کیفی خدمات، زبده ترین کارشناسان و مهندسان دو حوزه سخت افزار و نرم افزار را به همکاری فراخوانده است و پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا را در اختیار آنان نهاده است. تعمیر رایانه یکی از خدمات تخصصی این مجموعه می باشد .

بهره‌مندی از ابزارآلات پیشرفته و تکنولوژی‌های روز دنیا جهت تعمیر، این مرکز را به عنوان بهترین و مجهزترین مرکز تعمیرات در ایران مطرح ساخته است. مرکز سخت افزار ایران، مجهز به بخش CRM ( واحد ارتباط با مشتریان) است تا تمامی خدمات ارائه شده در این مرکز زیر نظر این واحد مورد بررسی قرار گیرد و مشکلات احتمالی به مدیریت مرکز گزارش گردد.

امتیاز شما به این نوشته

کاربر گرامی جهت اطلاع از هزینه ی تعمیرات با شماره های 02154114 ، 02162948 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *