امروزه تنوع بالای گوشی های هوشمند در بازار، کار انتخاب یک گوشی مناسب را برای کاربران دشوار کرده است. تفاوت های زیادی بین گوشی های موجود در بازار وجود دارد که یکی از این تفاوت ها را می توان در انواع لنز دوربین گوشی های هوشمند مشاهده کرد. این مشخصه، خصوصا برای کاربرانی که به عکاسی علاقه دارند و می خواهند از گوشی خود برای عکاسی استفاده کنند، اهمیت بسیار زیادی دارد. انواع لنزهای دوربین موبایل از نظر کیفیت، قدرت، وضوح تصویر، میزان روشنایی و شفافیت و مواردی از این دست تفاوت دارد.
استفاده از لنزهای واید یا تله فوتو و دیگر ویژگی ها، موجب تمایز بین این لنزها می شود. از طرفی نیز با پیشرفت تکنولوژی در ساخت گوشی های هوشمند، روز به روز تفاوت بین لنزهای موبایل بیشتر می شود و هرکدام، عملکرد و قابلیت های منحصر به فردتری را ارائه می دهند. در نظر گرفتن این تفاوت ها و مشخصات برای این که بتوان از گوشی برای گرفتن یک عکس حرفه ای و زیبا استفاده کرد ضرورت دارد. به این ترتیب در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی انواع لنز دوربین گوشی های هوشمند بپردازیم.
انواع لنز دوربین گوشی شامل چند نوع می شود؟
به صورت کلی لنزهایی که در گوشی های هوشمند مورد استفاده قرار گرفته اند شامل هفت نوع می شوند. گاهی اوقات چند لنز در کنار هم قرار می گیرند تا ماژول دوربین این گوشی ها را بسازند. انواع لنز دوربین گوشی شامل موارد زیر می شوند:
- لنزهای عریض یا Wide-angle
- لنزهای فوق عریض یا Ultra Wide-angle
- لنزهای تله فوتو
- لنزهای Periscope
- لنزهای مونوکروم
- لنزهای ماکرو
- لنزهای ToF/Depth
این لنزها هریک ویژگی های متفاوتی دارند که در ادامه به بررسی و معرفی کامل آنها می پردازیم.
لنزهای عریض
یکی از انواع لنز دوربین گوشی، لنز عریض است. این نوع لنز را می توان در اکثر دوربین های موبایل مشاهده کرد و جزو اولین لنزهای به کار رفته در موبایل است. دوربین های اصلی و سلفی اکثر گوشی ها از این نوع لنز است و آنها را با عنوان لنزهای واید نیز می شناسند.
فاصله کانونی آنها 22 تا 30 میلی متر است و زاویه دید در آنها گسترده است. از این رو معمولا تصاویری بسیار زیبا و جذاب را می توان با این نوع لنزها گرفت. خصوصا برای ثبت تصاویری با کیفیت از طبیعت یا گرفتن انواع عکس های گروهی و خانوادگی از این مدل استفاده می شود.
لنزهای فوق عریض
این لنزها نسبت به انواع لنزهای عریض زاویه دید بسیار گسترده تری دارند و از این رو در تمام گوشی ها از آنها استفاده نشده و کمتر گوشی به آنها مجهز شده است. معمولا در گوشی های جدیدتری که در آنها از دوربین های دوگانه استفاده شده است از این نوع لنز در کنار یک لنز عریض استفاده می شود. در برخی از گوشی ها نیز در دوربین های سلفی از این نوع لنز استفاده شده است.
لنزهای تله فوتو
از دیگر انواع لنز دوربین گوشی، انواع لنز تله فوتوست که فاصله کانونی بسیار بیشتری در مقایسه با دیگر لنزها دارد. در این نوع لنزها زاویه دید گسترده کمتر است و به جای آن میزان بزرگ نمایی عکس ها بیشتر است. آنها یک بزرگ نمایی اپتیکال دو تا سه برابر را فراهم می کنند.
در این لنزها میزان فاصله کانونی 50 تا 85 میلی متر است. در این لنزها میزان زاویه دید بسیار محدودتر است. این لنزها برای گرفتن عکس های پرتره گزینه بسیار مناسب تری است چرا که می توان با استفاده از این نوع لنزها روی بخش به خصوصی از عکس یا سوژه فوکوس کرد.
لنزهای پریسکوپ
از دیگر انواع لنز دوربین گوشی های هوشمند که از آنها برای بزرگ نمایی استفاده می شود، لنزهای پریسکوپ است. این لنزها در مقایسه با لنزهای تله فوتو به کار رفته در گوشی های هوشمند قدرت بیشتری در میزان بزرگ نمایی دارند، چرا که نمی توان لنزهای تله فوتوی بسیار بزرگی را در گوشی های هوشمند تعبیه کرد.
لنزهای پریسکوپی از جمله انواع لنزهای دوربین موبایل هستند که معمولا بیشتر در دوربین های DSLR مورد استفاده قرار می گیرند و در برخی از گوشی های هوشمند نیز از آنها استفاده می شود. با این حال این نوع لنزها نیز اندازه بزرگی دارند و به همین دلیل معمولا کاربرد کمتری در دوربین گوشی های هوشمند دارند. برخی از گوشی های هوشمند به این نوع لنزها مجهزند.
برای تعویض لنز دوربین عکاسی این مطلب را بخوانید.
لنزهای مونوکروم
لنزهای مونوکروم که با عنوان لنزهای تک رنگ نیز آنها را می شناسند از جمله انواع لنز دوربین گوشی بدون آرایه فیلتر نوری است که برای رفع مشکل افت کیفیت تصویر ناشی از انعکاس زیاد نور از آنها استفاده می شود. به این ترتیب می توان با استفاده از انواع لنزهای مونوکروم عکس هایی با کنتراست و وضوح تصویر بسیار بالا را گرفت.
در این لنزها یک پردازشگر به کار رفته که تصاویر گرفته شده توسط لنزهای تک رنگ را با تصاویر رنگی ترکیب می کند و به این ترتیب خروجی عکس هایی بسیار با کیفیت است. این لنزها از جمله انواع لنزهای دوربین موبایل است که می توان از آنها برای ثبت عکس های سیاه و سفید استفاده کرد. دقت این لنزها در ثبت تصاویر بسیار بالاست و می توان تصاویری واقع گرایانه را با آنها ثبت کرد.
لنزهای ماکرو
این عکس ها بزرگ نمایی بیشتری دارند از این رو معمولا لنزهای ماکرو را برای گرفتن عکس های نمای بسته یا نمای نزدیک مورد استفاده قرار می دهند. در تصاویر ثبت شده توسط این لنزها کوچک ترین جزئیات قابل مشاهده است و می توان جزئیات بسیار زیادی را در این عکس ها مشاهده کرد.
حتی برخی عملکرد لنزهای ماکرو را مشابه یک ذره بین در نظر می گیرند. این نوع لنزها را نمی توان در تمامی گوشی ها مشاهده کرد و تنها برخی از دوربین های گوشی به این نوع لنزها مجهزند. به صورت معمولا از لنزهای ماکرو در گوشی های میان رده استفاده می شود.
لنزهای ToF/Depth
آخرین گزینه از انواع لنز دوربین گوشی های همراه، لنزهای ToF/Depth است که آنها را با عنوان لنزهای تشخیص عمق یا زمان پرواز نیز می شناسند. این لنزها بیشتر از این که نقش یک دوربین برای ثبت تصویر را داشته باشند، به عنوان یک سنسور عمل کرده و میزان عمق را در تصاویر تشخیص می دهند.
این لنزها اطلاعات مربوط به یک تصویر را ثبت می کنند. میزان رزولوشن لنزهای ToF/Depth بسیار پایین و در حد دو مگاپیکسل است. این نوع لنزها از تصویر یک نقشه سه بعدی یا عمق میدان تهیه و ترسیم می کنند و از این نقشه ها و اطلاعاتی که توسط لنز ثبت می شود برای ثبت عکس هایی با کیفیت تر و دقیق تر استفاده می شود. برای مثال این نوع لنزها برای ثبت هر چه بهتر عکس های پرتره مورد استفاده قرار می گیرند.