جستجو کردن
اشتراک گذاری

چطور تاثیر مانیتور بر کارایی و سلامت چشم را کاهش دهیم؟

اگر شما هم جزو کاربرانی هستید که برای کارتان مدام باید به صفحه نمایش مانیتور خیره شوید یا این که به عنوان یک گیمر زمان زیادی را به مانیتور خیره می شوید، قطعا این سوال برای تان پیش آمده که آیا نگاه کردن به مانیتور یا خیره شده به صفحه برای مدتی طولانی، برای چشم ها ضرر دارد یا خیر. نگرانی از تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها، موضوعی است که در مورد آن اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. برخی از کارشناسان معتقدند که در صورت نگاه کردن طولانی به صفحه نمایش ممکن است به مرور زمان به چشم ها آسیب برسد. اما برخی دیگر هم بر این باورند که نسل جدید مانیتورها، با تکنولوژی ساختی که دارند دیگر به چشم ها آسیب نمی رسانند و در صورت نگاه کردن به نمایشگر آنها، چشم ها آسیب نمی بینند.

با این حال نظرات مختلفی در این زمینه مطرح می شود و هر کدام از جهتی این مساله را مورد نقد و بررسی قرار می دهند. از طرفی حتی بدون در نظر گرفتن این که آیا واقعا چشم ها در اثر تماشای مانیتور آسیب می بینند یا خیر، انجام دادن یک سری کارها یا رعایت برخی اصول در زمان تماشا کردن مانیتور، می تواند تا جلوی آسیب دیدن چشم ها را بگیرد و اثرات منفی نمایشگر روی چشم ها را کم کند. در این جا می خواهیم تاثیر مانیتور بر سلامتی چشم را به صورت کامل بررسی کنیم و راه حل هایی که می توان از چشم ها در برابر مانیتور مراقبت کرد را بشناسیم.

در برخی موارد ممکن است بعد از تعمیر تلویزیون سونی ، کیفیت و وضوح نور صفحه نمایش بهتر شود و در نتیجه تاثیر مانیتور بر سلامت چشم افزایش یابد.

تاثیر مانیتور بر سلامت چشم

تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها به چه صورت است؟

حتی اگر این طور در نظر بگیریم که مانیتورهای نسل جدید از بهترین فناوری ها پشتیبانی می کنند و کیفیت ساخت آنها، خصوصا کیفیت بک لایت تلویزیون سونی به شکلی است که کمترین میزان آسیب را به چشم ها می رسانند، اما هنوز هم نگاه کردن طولانی مدت می تواند یک سری مشکلات را ایجاد کند. از تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها گرفته تا تاثیر و آسیبی که ممکن است استفاده طولانی مدت از مانیتور روی سایر اعضای بدن داشته باشد، همگی جزو اثرات منفی استفاده طولانی مدت از مانیتورها است. موضوع مهمتر این که برخی از اثرات منفی ناشی از نگاه کردن به مانیتورها در کوتاه مدت ایجاد شده و به سرعت هم برطرف می شوند. در مقابل یکسری آسیب ها هم ممکن است به تدریج و در دراز مدت ایجاد شوند. مهمترین آسیب هایی که مانیتورها به چشم ها می رسانند، شامل موارد زیر می شود:

  • خستگی و سوزش چشم ها
  • درد چشم
  • خشکی چشم ها
  • کاهش قدرت و توانایی فوکوس چشم ها
  • ضعیف شدن بینایی
  • نزدیک بینی در سنین کودکی
  • آسیب به شبکیه
  • سندروم دید کامپیوتری

بیایید در ادامه بیشتر این عوارض و مشکلات ناشی از کار با مانیتور روی چشم ها را بررسی کنیم.

  • خستگی و سوزش چشم ها

اولین تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها، خصوصا زمانی که برای چندین ساعت متوالی به نمایشگر خیره می شوید، خسته شدن چشم هاست. زمانی که به صفحه مانیتور خیره می شوید و مدت ها پلک نمی زنید، چشم ها احساس خستگی می کنند. خستگی چشم ها ممکن است با سردرد یا سوزش چشم ها هم همراه باشد. حتی ممکن است برخی بعد از تماشای مداوم مانیتور، تاری دید یا دو بینی را تجربه کنند.

  • درد چشم ها

یکی دیگر از مواردی که می توان در خصوص تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها به آن اشاره کرد، درد چشم هاست. چشم درد به دلیل تماشا کردن مداوم محتوا با مانیتور یا خیره شدن به صفحه ایجاد می شود. خستگی و سوزش چشم می توانند باعث چشم درد شوند. هر چقدر مدت زمان خیره شدن به مانیتور طولانی تر باشد و نور صفحه شدیدتر باشد، احتمال این که چشم درد داشته باشید بیشتر است.

  • خشکی چشم ها

یکی از عوارض طولانی مدت تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها، خشکی چشم است. کسانی که در طول روز ساعات زیادی را مشغول استفاده از مانیتور هستند و برای مدت زمانی طولانی به صفحه مانیتور خیره می شوند، به مرور خشکی چشم را تجربه می کنند. دلیل خشک شدن چشم ها این است که معمولا در زمان کار با مانیتور به صورت مداوم، کمتر پلک می زنید و این پلک نزدن می تواند به مرور باعث خشکی چشم شود. خشکی چشم هم می تواند باعث خستگی و کاهش قدرت بینایی شود. البته در درازمدت خشکی چشم می تواند عوارض بیشتری برای چشم ها ایجاد کند و در نتیجه حتما باید آن را برطرف کرد.

  • کاهش قدرت و توانایی فوکوس چشم ها

یکی دیگر از موارد تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها، کاهش توانایی چشم در فوکوس کردن روی سوژه هاست. در حالت نرمال این بخشی از روند پیری چشم هاست، چرا که با افزایش سن قدرت و سرعت چشم ها برای فوکوس کردن روی سوژه های مختلف کاهش می یابد. حالا کسانی که مداوم با مانیتور سروکار دارند و به صفحه خیره می شوند، زودتر این شرایط را تجربه می کنند و احتمال این که در سنین کمتر، قدرت و انعطاف پذیری چشم ها برای فوکوس روی سوژه ها کم شود بیشتر است. در این افراد ممکن است اگر در لحظه به آنها بگویید که فلان سوژه که در فاصله ای نه چندان زیاد از آنها قرار دارد را ببینند، نتوانند به سرعت و با دقت کافی آن را تشخیص و تمیز دهند.

  • ضعیف شدن بینایی

با این که بسیاری از افراد بر این باورند که نگاه کردن به مانیتور به خودی خود نمی تواند باعث ضعیف شدن بینایی شود، اما هنوز هم تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها می تواند به تدریج روی قدرت بینایی تاثیر بگذارد و باعث ضعیف شدن چشم ها شود. برای مثال تداوم خشکی چشم یا خستگی چشم ها همگی به تدریج روی قدرت بینایی تاثیر می گذارند و آن را کاهش می دهند.

  • نزدیک بینی در سنین کودکی

شاید بیشترین اثر منفی تماشای دائم مانیتور روی بینایی کودکان باشد. تاثیر مانیتور بر سلامت چشم کودکان بسیار بیشتر است و مطالعات زیادی نشان می دهد که خیره شدن مداوم کودک به صفحه مانیتور می تواند روی قدرت بینایی آنها تاثیر زیادی داشته باشد. یکی از اثرات مضر مانیتور برای چشم کودکان، نزدیک بینی است. داده های مختلف تایید می کند که تماشای مداوم مانیتور برای چشم کودکان مضر است و می تواند باعث نزدیک بینی آنها شود.

  • آسیب به شبکیه

در مانیتورها یک نور آبی وجود دارد که ساطع شدن آن از صفحه مانیتور می تواند به چشم ها آسیب برساند. تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها می تواند باعث آسیب به شبکیه چشم ها شود. این نور آبی برای شبکیه مضر است و در صورت در معرض قرار گرفتن مداوم چشم ها، احتمال آسیب دیدن آنها بالاست. در واقع در شبکیه چشم یک سری سلول ها وجود دارند که به شدت در برابر این نورها حساس و آسیب پذیرند. زمانی که فرد برای مدت زمانی طولانی در معرض این نورهای آبی مضر قرار داشته باشد، این سلول ها آسیب می بینند و از بین می روند و در نتیجه در دراز مدت فرد دچار مشکلات بینایی زیادی می شود. کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض این نوع از آسیب هستند.

  • سندروم دید کامپیوتری

در نهایت می توان جدی ترین تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها و آسیبی که که وارد می کند را سندروم دید کامپیوتری در نظر گرفت. این حالت در افرادی بیشتر دیده می شود که کار روزانه آنها با مانیتور است و ممکن است برای ساعاتی متوالی و بدون وقفه در حال کار با نمایشگر باشند. سندروم دید کامپیوتری در بیشتر افرادی که با کامپیوتر سروکار دارند دیده می شود. این حالت در واقع خستگی چشم دیجیتال نام دارد و به دلیل تماشای مستقیم و مداوم صفحه کامپیوتر، موبایل یا لپ تاپ به وجود می آید. علت بروز چنین حالتی تمرکز بدون وقفه عضلات چشم روی یک نقطه ثابت است.

اکثر افراد در این حالت ممکن است برای چند دقیقه اصلا پلک هم نزنند. سایر عوامل مانند فاصله نزدیک از مانیتور، شرایط کار با سیستم و … هم روی شدت این اختلال بینایی تاثیر دارند. سندروم دید کامپیوتری می تواند باعث بروز عوارضی مانند فشار بالای چشم، تاری دید، سردرد، درد چشم ها، خشکی چشم و … شود.

چه فاکتورهایی می تواند باعث شدیدتر شدن عوارض سندروم دید کامپیوتری شود؟

برخی از فاکتورها یا شرایط می توانند شدت بروز سندروم دید کامپیوتری را بیشتر کنند. یکی از این موارد، نورپردازی ضعیف محیط است. در واقع علاوه بر کیفیت و میزان روشنایی خود صفحه نمایش، میزان نور محیطی هم مهم است. اگر در محیطی که با مانیتور کار می کنید نور محیط زیاد باشد یا این که نور محیطی کمتر از حد نرمال باشد، فشار بیشتری به چشم ها وارد می شود. کیفیت و وضوح پنل نیز اهمیت زیادی دارد.

یکی دیگر از دلایلی که می تواند عارضه سندروم دید کامپیوتری را بیشتر کند، زل زدن مداوم به صفحه و پلک نزدن است. اگر بیش از حد نزدیک به صفحه بنشینید یا این که نور صفحه به درستی تنظیم نشده باشد، احتمال ابتلا به سندروم دید کامپیوتری بیشتر است. در نهایت حتی عوارض دیگری مانند درد گردن و کمر هم می تواند به این سندروم مربوط شود. سایر شرایط زمینه ای مانند سابقه میگرن، سابقه ضعف بینایی یا مشکلات عضلانی می تواند عوارض ناشی از سندروم دید کامپیوتری را تشدید کند.

چطور می توان جلوی آسیب مانیتور به چشم ها را گرفت؟

در بیشتر مواقع علت تاثیر مانیتور بر سلامت چشم ها و ضرر و آسیب ناشی از آن، نحوه استفاده از مانیتور است. در واقع اگر در زمان استفاده از مانیتور و کار با آن برخی نکات را رعایت کنید، قطعا میزان آسیبی که مانیتور به چشم ها وارد می کند هم کمتر می شود:

  • حتما در یک فاصله مناسب از مانیتور بنشینید
  • فاصله مانیتور را در یک ارتفاع مناسب تنظیم کنید
  • اگر از مانیتورهای جدید استفاده می کنید، با تغییر زاویه آن، فشار روی چشم ها را کم کنید
  • سعی کنید همیشه صفحه مانیتور را تمیز کنید
  • نور و کنتراست را روی حالت استاندارد تنظیم کنید
  • در زمان تماشای سایر محتواها بهتر است از حالت های مختلف تصویر مانند حالت بازی و … استفاده کنید
  • سعی کنید بعد هر یک ساعت کار با مانیتور حتما از جای خود بلند شده و کمی به چشم های تان استراحت دهید
  • مدام پلک بزنید و به صورت دائم به صفحه خیره نمانید
  • سعی کنید بعد از هر 20 دقیقه کار با سیستم، حداقل 20 ثانیه چشم ها را ببندید و به آنها استراحت دهید یا این که به اشیایی در فاصله دورتر نگاه کنید
  • بهتر است برای کاهش آسیب ناشی از تماشای مانیتور از عینک های ضد اشعه استفاده کنید
  • در زمانی که نور محیط کم است ترجیحا از حالت دارک مود استفاده کنید تا فشار روی چشم ها کم شود
  • برای رفع خشکی و سوزش چشم ها از اشک مصنوعی استفاده کنید
5/5(1 امتیاز)

کاربر گرامی جهت اطلاع از هزینه ی تعمیرات با شماره های 02154114 ، 02162948 تماس بگیرید.