رک، یکی از بخشهای غیرفعال تجهیزات شبکه است. شاید بهترین توصیف برای آشنایی با رک، به کارگیری عبارت «جمجمهی شبکه» باشد! زیرا همانطور که جمجمه از بافت مغز محافظت میکند این محفظه نیز جهت نگهداری و محافظت از تجهیزات و متعلقات مختلف شبکه که در درون آن قرار داده میشوند، به کار میرود؛ بهعبارتی دیگر طراحی و ساخت این محفظهی فلزی به منظور حفاظت از تجهیزات دیگرِ شبکه -مانند سوئیچ، سرور، پچپنل، تجهیزات مخابراتی، کابل و…- در برابر ضربات و صدمههای فیزیکی احتمالی، صورت گرفته است. از سویی دیگر، رک با تهویهی هوای درون خود، دمای مناسب را در اطراف تجهیزات ایجاد میکند که این امر به کارآیی هرچه بیشتر آنها کمک میکند. فنهای رک ممکن است در سقف و یا در کف آن قرار گیرند.
واحد اندازهگیری ابعاد رک یونیت (Unit) است. منظور از هر یونیت، اندازهای برابر با ۵سانتیمتر میباشد. رکهای موجود در بازار معمولاً بین ۴U تا ۴۷U هستند. رکها در ابعاد مختلف و به دو شکل دیواری و ایستاده به بازار عرضه میشوند.
پیشنهاد هادورسنتر: انواع ماژول پاور
رک های ایستاده
برای ساماندهی و مدیریت بهتر در رکهای ایستاده، سایر قطعات رکمونت ۱۹ اینچی، انواع پچپنل، یوپیاس، وئیچ و سرور در یک مکان جاسازی میشوند. رکهای ایستاده به طور پیشفرض معمولاً دارای ۱ عدد فن، ۴ عدد چرخ، ۴ عدد پایه ثابت و یک بسته پیچ و مهره در داخل خود هستند اما امکان نصب ۱ تا ۴ فن در درون آنها وجود دارد. باز شدن این رکها از چهار طرف امکانپذیر است و از بالا و پائین برای انواع کابل، ورودی دارند. ارتفاع این رک ها می تواند ۱۶ ، ۲۱ ، ۲۸ ، ۳۶ ، ۴۰ و ۴۴ یونیت باشد که با عمق های ۶۰ ، ۸۰ ، ۱۰۰ سانتیمتر و بیشتر تولید می شوند . درب این رکها از جنس شیشه و یا از مادهی تلقی فریمدار است.
نکتهی قابل ذکر دیگر در مورد رک، وجود قطعهای به نام پاور ماژول است. بر روی این قطعه تعدادی پریز برق نصب شده است تا تغذیه اجزای داخلی رک به خصوص سوئیچ و کامپیوتر سرور به واسطه آن انجام شود. پاور ماژول های ۸ پورت و ۹ پورت افقی درون رکهای ایستاده قابل نصب است و بسته به ارتفاع رک می توان پاور ماژول های عمودی را نیز در آنها نصب کرد. جداسازی بخشهای مختلف رک توسط قطعهای به نام سینی (Shelf) انجام میپذیرد. این سینی در دو نوع متحرک وثابت در بازار وجود دارد.