اگر به تازگی یک گوشی را خریداری کرده باشید باید دقت کنید که تنها مدت زمانی محدود گوشی شما در دسترس خواهد بود و آنتن می دهد. دلیل این امر طرح رجیستری موبایل است. در طرح رجیستری گوشی هر دستگاه تنها به مدت یک ماه زمان دارد تا در سامانه همتا ثبت شود تا بتوان از آن استفاده کرد.
در صورت عدم ثبت گوشی در سامانه همتا، بعد از گذشت یک ماه پیغام no service روی گوشی نمایش داده می شود و آنتن دستگاه به صورت کامل قطع خواهد شد. در نتیجه کاربر نمی تواند از گوشی خود برای برقراری تماس یا ارسال پیام استفاده کند. اما طرح رجیستری چیست و چه کاربردی دارد؟ در ادامه با نحوه رجیستری موبایل در سامانه همتا بیشتر اشنا می شویم.
دلیل ضرورت رجیستری موبایل چیست؟
طرح رجیستری در واقع طرحی برای مقابله با کالای قاچاق است. این طرح توسط سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز ارائه شده است که هدف آن جلوگیری از ورود کالای قاچاق و عرضه آن در بازار است. در این طرح کاربر باید بعد از خرید گوشی خود، با ورود به سامانه همتا به عنوان سامانه رسمی ثبت گوشی های هوشمند، کد IMEI گوشی را ثبت کند تا به این ترتیب دستگاه رسما با نام کاربر مذکور در سامانه ثبت رسمی شود.
سامانه همتا به عنوان یک سامانه هوشمند مدیریت تجهیزات ارتباطی است که می توان در آن گوشی خریداری شده را ثبت و فعال سازی کرد، مالکیت گوشی را در آن انتقال داد، اصالت گوشی را بررسی کرد یا این که سایر مشکلات مربوط به گوشی های هوشمند را در این سامانه پیگیری کرد. با این حال یکی از مهم ترین کاربردهای این سامانه اجرای طرح رجیستری موبایل است.
نحوه دسترسی به کد IMEI
کد IMEI در واقع شناسه رسمی گوشی است که اصالت و اصل بودن کالا با آن بررسی و شناخته می شود. این کد برای انجام طرح رجیستری موبایل ضروری است. برای دسترسی به آن چند راه وجود دارد. اولین گزینه جعبه موبایل است که می توان این کد را در آن جا مشاهده کرد.
گزینه بعدی روی باتری دستگاه است که با باز کردن آن می توان به این کد دسترسی یافت. می توان با شماره گیری کد دستوری #06* نیز به این کد دسترسی پیدا کرد. در نهایت می توان با ورود به وب سایت سازنده گوشی و وارد کردن شماره سریال دستگاه، کد IMEI را برای انجام رجیستری گوشی در سامانه همتا به دست آورد.
نحوه دسترسی به سامانه همتا
همان طور که گفته شد برای رجیستر کردن موبایل باید وارد سامانه همتا شد و کد IMEI را در آن جا وارد کرد. برای دسترسی به سامانه همتا چندین گزینه وجود دارد که شامل موارد زیر می شود:
- استفاده از وب سایت رسمی سامانه همتا به آدرس ntsw.ir
- نصب اپلیکیشن همتا روی دستگاه
- شماره گیری کد دستوری *7777# یا ارسال پیامک به سرشماره 7777
این روش ها، روش های غیر حضوری برای انجام رجیستری موبایل هستند. علاوه بر این ها می توان از طریق مراجعه به پیشخوان دولت نیز به صورت حضوری رجیستری گوشی در سامانه همتا را انجام داد.
این مقاله را از دست ندهید: راهنمای رجیستری تبلت
نحوه رجیستری گوشی در سامانه همتا
بعد از این که از هر یک از مسیرهای زیر وارد سامانه همتا شدید باید برای رجیستری موبایل خود گزینه ثبت نام را انتخاب کنید. در ادامه در محل وارد کردن شماره همراه، شماره سیم کارتی که روی دستگاه خود قرار داده اید را وارد نمایید. در مرحله بعد باید یک کد امنیتی را وارد کرده و تایید را بزنید تا یک کد امنیتی برای گوشی شما ارسال شود.
کد تایید را وارد کرده و در مرحله بعدی اطلاعات شخصی از جمله کد ملی و تاریخ تولد را در سامانه وارد نمایید. روی گزینه ادامه کلیک کنید و بعد از تایید اطلاعات، یک رمز عبور را برای خود تعیین نمایید. کد IMEI را وارد کرده تا یک کد فعال سازی مخصوص IMEI برای شما ارسال شود. در نهایت با انتخاب گزینه فعال سازی، رجیستری گوشی خود را به اتمام برسانید.
تفاوت رجیستری موبایل جدید و کارکرده
اگر به تازگی یک گوشی را خریداری کرده باشید، برای رجیستر کردن آن کافی است از طریق یکی از راه ها وارد سامانه همتا شده و با انتخاب گزینه فعال سازی، کد IMEI را در سامانه ثبت کرده تا سیم کارت برای دستگاه شما فعال شود. اما در صورتی که گوشی شما کار کرده است برای ثبت رسمی شناسه اختصاصی گوشی به نام خودتان در این سامانه باید یک مرحله دیگر را نیز انجام دهید و از مالک قبلی دستگاه بخواهید از طریق سامانه همتا، انتقال مالکیت گوشی به نام شما را انجام دهد. مابقی مراحل برای رجیستری موبایل مانند مراحل رجیستر کردن گوشی جدید است.
نحوه رجیستری موبایل تعمیری
یکی دیگر از حالت ها برای رجیستر کردن موبایل، رجیستری گوشی های تعمیری است. در این حالت اگر به دنبال مشکلات و خرابی های سخت افزاری گوشی، برای تعمیر موبایل مورد نظر برخی قطعات آن تعویض شده باشند، تنها در صورتی امکان رجیستر کردن گوشی در سامانه همتا وجود دارد که تجهیزات و قطعات مورد استفاده در تعمیر موبایل همگی اصلی و قانونی باشند. در نتیجه می توان باز هم با ورود به سامانه همتا و ثبت کدIMEI ، گوشی تعمیری را نیز رجیستر کرد. اما اگر قطعات و تجهیزات مورد استفاده در تعمیر دستگاه غیر قانونی باشد، امکان فعال سازی دستگاه و رجیستری موبایل مورد نظر وجود ندارد.
رجیستر کردن موبایل تعمیری را تنها می توان از طریق سایت و اپلیکیشن همتا انجام داد. بعد از ورود به سامانه، باید گزینه ثبت گوشی تعمیراتی را از منوی سایت انتخاب و روی گزینه افزودن دستگاه جدید رفت. در این مرحله باید هم IMEI قبلی گوشی و هم IMEI جدید گوشی تعمیر شده را در سامانه وارد کرده و سپس روی گزینه ثبت بزنید. بعد از وارد کردن IMEI جدید در سامانه این کد توسط سامانه همتا مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت قانونی بودن تجهیزات تعویضی برای گوشی، تغییر IMEI و ثبت گوشی تعمیری در سامانه تایید خواهد شد.
پیشنهاد سایت: ردیابی با شماره موبایل
رجیستر کردن گوشی مسافری در سامانه همتا
یکی دیگر از گزینه هایی که مشمول طرح رجیستری موبایل می شود، رجیستر کردن گوشی مسافری است. این فرایند کمی پیچیده تر از خرید و رجیستری گوشی در داخل کشور است. برای رجیستری گوشی مسافری باید ابتدا آن را قانونی کرده و سپس مراحل رجیستر کردن آن را دنبال نمایید. در قدم اول باید به بخش گمرک مراجعه کرده و اطلاعات مربوط به خود و گوشی تان را به گمرک بدهید. این اطلاعات شامل نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره تماس و کد IMEI می شود.
در ادامه نیز باید هزینه گمرکی مربوط به گوشی را پرداخت نمایید تا به این ترتیب یک کد فعال سازی مختص IMEI گوشی تان برای شما ارسال شود. برای فعال سازی باید وارد سامانه همتا شد و در آن قسمت اطلاعات گوشی مسافری را انتخاب کرد. در صورت پرداخت موفقیت آمیز هزینه گمرک و دریافت کد فعال سازی، می توان مراحل نهایی فعال کردن گوشی در سامانه همتا را انجام داد. مسافران خارجی باید بعد از یک ماه برای انجام این مراحل به اداره گمرک مراجعه کنند و مسافران ایرانی باید قبل از اتمام فرصت یک ماهه این مراحل را طی کنند.
سوالات متداول درمورد رجیستری گوشی
هزینه رجیستری موبایل با توجه به هزینه کلی دستگاه و قانون رجیستر کردن گوشی در ایران تعیین می شود. مطابق این قانون کاربران باید برای حق گمرکی و فعال سازی دستگاه خود معادل 16 درصد از قیمت کل گوشی را پرداخت کنند.
در نتیجه بسته به این که قیمت کلی یک گوشی در بازار ایران چقدر است، هزینه رجیستر کردن موبایل مورد نظر تعیین خواهد شد. طبیعی است که هر چه گوشی جدیدتر و گران قیمت تر باشد، هزینه رجیستری نیز بیشتر است.
در طرح رجیستری گوشی سامسونگ هر دستگاه تنها به مدت یک ماه زمان دارد تا در سامانه همتا ثبت شود تا بتوان از آن استفاده کرد. در صورت عدم ثبت گوشی در سامانه همتا، بعد از گذشت یک ماه پیغام no service روی گوشی نمایش داده می شود و آنتن دستگاه به صورت کامل قطع خواهد شد.
گوشیهای اپل که از خارج از کشور تهیه میشوند یا گوشی افرادی که چند روزی در ایران مسافر هستند، اگر ظرف مدت 30 روز رجیستری نشوند، دیگر قابلیت استفاده ندارند؛ چرا که اپراتورها هیچ خدماتی اعم از دریافت تماس، پیام و … را به آنها ارائه نخواهند داد.