جستجو کردن
اشتراک گذاری

کدام CPU بهتر است؟ اینتل یا AMD؟

در طول سال های گذشته، دو جریان اصلی تولید پردازنده های مرکزی در دنیای کامپیوتر، به عنوان پیش گامان این صنعت، بخش بزرگی از بازار کالاهای دیجیتال را به خود اختصاص داده اند. البته شرکت هایی همچون ARM هم در این جریان نقش آفرینی کرده اند. اما هیچ گاه در اندازه های اینتل و AMD نبوده اند.  بدون شک شما حداقل برای یک بار نام این دو شرکت را در کنار هم شنیده اید و تا حدی در جریان رقابت این دو غول تولید CPU هستید.

اینتل دربرابر AMD .  اگر قصد خرید لپ تاپ، کامپیوتر دسکتاپ یا گردآوری یک سیستم جدید را دارید، راهی برای فرار از مقایسه پردازنده های اینتل با AMD ندارید. هر ساله محصولات جدید این شرکت ها در رقابتی تنگاتنگ رقبای خود را به چالش می کشند. در گذشته AMD به نوعی شرکت دوم تولید کننده CPU محسوب می شد و مشکلات گرمایشی این پردازنده ها خریداران را برای خرید آنها، مردد می کرد.

اما در سال های اخیر، ورق برای AMD برگشته است و در بازه هایی زمانی مشخصی به قدرتمندترین تولید کننده پردازنده تبدیل شده است. البته اعطای چنین القابی به این شرکت ها خیلی منطقی به نظر نمی رسد، زیرا در مقایسه پردازنده های اینتل با AMD عوامل زیادی در بررسی و تصمیم گیری نهایی نقش دارند. ضمن اینکه در هر حالتی، برنده تقابل این دو شرکت منتقدان خود را خواهد داشت. این اولین مقاله از سری مقاله های مقایسه پردازنده های Intel با AMD است که سعی دارد نگاهی کامل به این دو پردازنده داشته باشد. در این مقاله به بیان مقدمات لازم برای درک بهتر این موضوع می پردازیم.

مقایسه پردازنده های اینتل با AMD

معیارهای مقایسه پردازنده های اینتل با AMD

برای مقایسه پردازنده های اینتل با AMD، فاکتورهای مشخصی وجود دارد که در تحلیل و بررسی یک پردازنده مورد استفاده قرار می گیرند. در اینجا به صورت خلاصه به بررسی این معیارها می پردازیم.

سرعت کلاک

سرعت یا Clock Speed که به تعداد دستورالعمل های اجرا شده در هر ثانیه اشاره دارد و واحد آن هرتز است. وقتی به شما گفته می شود که یک پردازنده دارای هسته ای برای مثال 3.5 گیگاهرتزی است، یعنی این پردازنده می تواند 3.5 میلیارد چرخه یا دستورالعمل را در ثانیه اجرا کنید. هر پردازنده دارای دو سرعت مشخص در هر هسته است. سرعت پایه یا Base و سرعت Turbo یا OverClock.

سرعت پایه سرعتی است که CPU در حالت کلی از آن استفاده می کند و بسیاری از پردازش را پوشش می دهد. سرعت توربو سرعتی است که CPU در حداکثر توان خود ارائه می دهد و می تواند در اثر استفاده نادرست، به CPU آسیب برساند. این معیار اهمیت بسیاری زیادی در مقایسه پردازنده های اینتل با AMD دارد و باید به آن توجه ویژه داشته باشید.

تعداد هسته ها در مقایسه پردازنده های اینتل با AMD

تعداد هسته ها یا Core Count که در آن هر هسته یک واحد پردازش مستقل است و تعداد Task یا فرایند های مستقل از هم (Thread) را که به صورت مجزا یا همزمان اجرا می شوند مشخص می کند. در گذشته هر پردازنده تنها یک هسته داشت و تنها بر یک پردازش در آن واحد تمرکز داشت.

اما در حال حاضر پردازنده ها با 2 تا  18 و یا حتی 64 هسته ارائه می شوند. هر هسته فیزیکی می تواند به دو هسته مجازی تبدیل شود که  هر یک فرایندی مستقل را دنبال کنند. پس در صورت داشتن یک پردازنده 2 هسته ای، می توانید 4 هسته مجازی داشته باشید.  در صورتی که تمایل به خرید تراشه ای با بودجه محدود ندارید، خرید پردازنده ای با حداقل 4 هسته فیزیکی انتخاب معقولی خواهد بود.

بیشتر بدانید:  حافظه SSD هیبرید اینتل

Multi-Threading

از دیگر پارامترهای مهم در مقایسه پردازنده های اینتل با AMD، باید به Multi-Threading اشاره کنیم. Multi-Threading یا اجرای همزمان بیش از یک Task در یک هسته که در اینتل با عنوان Hyper-threading و در AMD با عنوان SMT شناخته می شود. باید در نظر داشت که همه مدل های پردازنده ها، مخصوصا پردازنده های رده پایین از این قابلیت پشتیبانی نمی کنند. پس اگر پردازنده ای 2 هسته ای بدون قابلیت Multi-Threading داشته باشید، این پردازشگر تنها 2 پردازش را به صورت همزمان انجام می دهد.

حافظه کش

حافظه کش (Cache) که یک رم فوق سریع در CPU است که در مقایسه با رم اصلی کامپیوتر در فاصله نزدیکتری با CPU قرار گرفته است. هدف از استفاده از کش، افزایش سرعت جا به جایی اطلاعات بین CPU و رم است. کش در سه سطح L1، L2 و L3 ارائه می شود. L1 مهمترین و سریع ترین رم پردازنده و البته گران ترین آن است. کش نقش مهمی در عملکرد CPU و ارتباط آن با دیگر اجزای کامپیوتر دارد. کش L2 و L3 به ترتیب کندترین سطح کش در پردازنده ها هستند.

دسته بندی پردازنده های اینتل و AMD

با تحلیل معیارهای مقایسه پردازنده های اینتل با AMD ، می توان محصولات این دو شرکت را در دسته بندی های مختلف قرار داد. در اینجا، برای مقایسه راحت تر و ساده تر لیست بلند محصولات این دو شرکت یک دسته بندی کلی ارائه می شود که در دیگر مقالات نیز از آن استفاده خواهیم کرد.

  • پردازنده های ضعیف و ارزان در مقایسه پردازنده های اینتل با AMD

پردازنده های ارزان و ضعیف، بیشتر در گجت ها و لوازم الکترونیکی هوشمند مانند موبایل و تبلت استفاده می شوند که کاربری محدودتری نسبت به یک کامپیوتر دارند. سری ATOM و Core M در محصولات اینتل جزء این دسته هستند، این در حالی است که AMD محصولی در این رده ارائه نداده است.

  • پردازند های سطح پایه یا رده پایین (Entry Level یا Low Level)

پردازنده های رده پایین، پردازنده های کامپیوتر دسکتاپ یا لپ تاپی هستند که عملکردی ضعیف دارند، اما در عوض از قیمت بسیار مناسبی برخوردارند. این پردازنده ها برای انجام امور روزمره مانند وبگردی و تماشای فیلم مناسب هستند. سری Celeron و Pentium در اینتل و سری Athlon  برای AMD در این دسته قرار می گیرند.  

بیشتر بدانید: ویندوز 11 در مک
  • پردازنده های رده میانی (Mainstream)

در ادامه مقایسه مقایسه پردازنده های اینتل با AMD به پردازنده های رده میانی می رسیم که سی پی یو هایی با چند هسته و قابلیت Multi-Threading هستند. اما ممکن است در برخی از مدلها حالت Turbo یا SMT در آنها فعال نباشد. البته این پردازنده ها در مدل های مختلف، تعداد هسته های متنوع و همچنین سرعت های متفاوت ارائه می شوند. سری Core X اینتل و Ryzen در AMD نماینده های این دو شرکت در این دسته هستند.

  • پردازنده های رده بالا (Performance)

پردازنده های رده بالا، سری قوی تری از پردازنده ها هستند که از تعداد بالای هسته و سرعت بالا برخوردارند و قابلیت Multi-Threading در آنها وجود دارد. اگرچه در مدل هایی از این پردازشگرها که قابلیت های بیشتری وجود دارد، شما به قابلیت هایی مانند OverClocking دسترسی خواهید داشت.

  • ابر پردازنده ها (Workstation) یا High-end desktop (HEDT)

ابر پردازنده ها که بیشتر برای شبکه های کامپیوتری و حالت Workstation استفاده می شوند، اوج توان محصولات این دو شرکت هستند.

دسته

INTEL

AMD

پردازنده های ضعیف و ارزان

ATOM و Core M

پردازند های سطح پایه یا رده پایین

Celeron / Pentium

Athlon

پردازنده های رده میانی

Core iX

Ryzen

پردازنده های رده بالا

Corei 7/9

Ryzen 9

ابر پردازنده ها

XEON

Ryzen Threadripper/ EPYC

در ادامه این مقاله، در 3 مقاله دیگر به بررسی انواع پردازنده های اینتل، AMD و در نهایت مقایسه پردازنده های اینتل با AMD خواهیم پرداخت تا به درکی کاملتر از محصولات این شرکت ها و در نهایت انتخابی بهتر دست یابیم.

بررسی پردازنده های اینتل

سوال نهایی همه طرفداران پردازنده های اینتل که قصد خرید یکی از محصولات این شرکت را دارند، این است که باید چگونه  پردازنده اینتل مناسب را انتخاب کنند. در مرحله اول باید نوع کاربری خود را تعریف کنید. اگر به دنبال انجام کار های روزمره هستید، و هیچ گاه خود را با کارهای سنگین تر درگیر نمی کنید، پردازنده های ارزان قیمت Celeron هم می تواند برای شما مناسب باشد. اما اگر در طول فرایند کاری نیاز به ویرایش عکس و یا انجام کارهای سنگین تری با کامپیوتر خود دارید، خرید چنین پردازنده ای دور ریختن پول است.

پس کاربری شما اولین تعیین کننده محدوده انتخاب شماست. علاوه بر این، اگر از کامپیوتر خود در کسب و کار رو به رشد استفاده می کنید (مثلا در حال یادگیری  برنامه نویسی هستید) و در آینده نزدیک به پردازنده قوی تری نیاز دارید، بهتر از ابتدا این مسئله را در نظر بگیرید و حداقل مادربرد مناسب را برای پردازنده های آینده خود تهیه کنید. دقت به پسوند های همراه با مدل CPU مانند K یا Y یا U که در ادامه به بررسی کامل آنها می پردازیم، بسیار مهم است. توضیحات داده شده در ادامه مقاله اختلاف قدرت بین پردازنده های یک نسل با پسوند های مختلف و جزئیات متفاوت را به خوبی برای شما توضیح داده است.

حال که از محدوده و جزئیات پردازنده خود آگاه شده اید، احتمالاً در انتخاب بین چند مدل دچار مشکل می شوید. استفاده از Benchmark ها در این مرحله، مهمترین اقدام شما خواهد بود. با استفاده از بنچمارک های مانند PassMark و یا Tom’s Hardware Guide می توانید به مقایسه دقیق این پردازنده ها در زمینه CPU Speed، Core Count، Multithreading و کش و عملکرد گرافیکی دست پیدا کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.

محصولات اینتل در یک نگاه

در نگاهی اجمالی به محصولات اینتل به یک دسته بندی مشخص می رسیم که برای محصولات AMD نیز قابل استفاده است و می تواند به چهارچوبی مناسب برای مقایسه پردازنده های اینتل با AMD تبدیل شود. این دسته بندی براساس نوع محصولات تولید شده با این پردازنده ها و توان کاربری آنها شکل گرفته است. از همین رو با در نظر گرفتن این دسته بندی و بررسی جزئیات بیشتر می توانید به انتخابی اولیه برای خرید یکی از پردازنده های اینتل برسید.

دسته

INTEL

پردازنده های ضعیف و ارزان

ATOM و Core M

پردازند های سطح پایه یا رده پایین

Celeron / Pentium

پردازنده های رده میانی

Core iX (Corei 3, Core i5)

پردازنده های رده بالا

Corei 7/9

ابر پردازنده ها

XEON

معنی اعداد و حروف مقابل پردازنده های اینتل چیست؟

وقتی سراغ خرید یکی از محصولات اینتل می روید و یا در مقایسه پردازنده های اینتل با AMD، با اعداد و حروفی مواجه می شوید که شاید (از نظر اکثر کاربران) خیلی قابل فهم نیستند. در کل کاربران زیادی منتقد شیوه نامگذاری پردازنده های اینتل هستند، اما در هر صورت اطلاع از معنی این اعداد و حروف بسیار مهم است. ابتدا نگاهی به یک نمونه از مدل های اینتل می اندازیم.

برند CPU های اینتل تا حدی مشخص کننده نوع کاربری این محصولات است. در کل پردازنده های اینتل شامل این برندها می شوند.

پردازنده

برند

کاربری

Intel

Core M, ATOM

گجت ها و تبلت ها

Intel

Celeron, Pentium, Core 2 Duo, Dual Core

پردازنده های رده پایین، کاربری محدود (گردش در وب، نرم افزار های سبک ویرایش متن و تصویر)

Intel

Core iX شامل Core i3 یا Core i5

پردازنده های رده میانی، مناسب برای امور روزمره و پردازش های متوسط متن، تصویر و بازی

Intel

Core i7 – Core i9

پردازنده های رده بالا، توان بالای پردازش متن و تصویر، مناسب برای بازی، مدلینگ، تولید برنامه و اپلیکیشن

Intel

XEON

ابر پردازنده های اینتل، مناسب برای دیتا سنتر و سرور ها

یکی دیگر از اطلاعات مقابل پردازنده های اینتل سری آنهاست. در حال حاضر بیشتر کاربران پردازنده های اینتل را با سری های این محصولات می شناسند. برای مثال سری  i7 یا i5. این باور اشتباه که هر چه عدد مقابل سری بیشتر باشد، پردازنده قویتر است، می تواند منجر به اشتباهات بزرگی در خرید CPU شود.

زیرا علاوه بر سری پردازنده، نسل پردازنده نقش مهمی در قدرت آن دارد. یعنی ممکن است یک پردازنده i5 نسل یازده از یک پردازنده i7 نسل 8 یا حتی 10 قوی تر باشد. در زمان نگارش این مقاله، پردازنده های نسل 11، بروزترین نسل CPU های اینتل هستند. SKU میزان توان پردازنده را نشان می دهد. هر چه این عدد بزرگتر باشد، قدرت CPU نیز بیشتر است. یکی دیگر از اطلاعات مهم پردازنده های اینتل، حروفی است که در مقابل هر مدل می بینید که بیان کننده ویژگی های پردازنده هستند.

پسوند

معنی

ویژگی

دستگاه

C

Unlocked

در نسل های قدیمی تر / توان بالا

دسکتاپ

E

SUPPORTS ECC Memory

پشتیبانی از حافظه ECC، رده بالا

دسکتاپ

F

Without Integrated GPU

بدون کار گرافیک آنبرد یا یکپارچه

دسکتاپ

G

With AMD Integrated GPU

همراه با کارت گرافیک آنبورد رادئون

هر دو

H

High-Performance CPU

پردازنده های رده بالا

لپ تاپ

K

Unlocked

با قابلیت حداکثر اورکلاک

دسکتاپ

P

Without Integrated GPU

بدون کار گرافیک آنبرد یا یکپارچه

دسکتاپ

R

High-End Mobile

پردازنده رده-بالا / لحیم شده به مادربرد

لپ تاپ

T

LGA Desktop – Low-Power

مصرف کم انرژی و توان کم

All-in-one

U

Ultra-Low Power

مصرف کم باتری / توان کم

لپ تاپ

Y

Extremely Low Power

مصرف به شدت کم باتری/ توان بسیار کم

لپ تاپ

X

Very High-End Unlocked – Extreme Edition

بیشترین تعداد هسته، توان و اورکلاک

دسکتاپ

HQ

High-Performance CPU / Quad-Core

توان بسیار بالا / چهار هسته ای

لپ تاپ

HK

High-Performance CPU / Unlocked

پردازنده رده بالا با اورکلاک

لپ تاپ

پردازنده های ATOM و Core M

پردازنده های کوچک ATOM نوید بخش لپ تاپ های باریک اوایل سال های 2000 تا 2010 بودند. این پردازنده های چهار هسته ای قابلیت انجام امور روزمره کاربران را دارند. اما این روزها از این پردازنده ها در تبلت های ارزان قیمت (زیر 300 دلار) استفاده می شود، زیرا اندازه کوچک و مصرف کم این پردازنده ها، آنها را به گزینه ای مناسب برای تبلت ها تبدیل می کند. نمونه دیگر پردازنده های اینتل برای دستگاه های پرتابل و قابل حمل، پردازند های Core M هستند که با توجه به حرارت کم این پردازنده ها (TDP بسیار پایین) و امکان استفاده آنها بدون فن، بیشتر در تبلت ها و اولترابوک های هیبریدی جدا شونده مورد استفاده قرار می گیرند.

نسل هفتم این پردازنده ها علاوه بر پسوند M با پسوند Y نیز ارائه شده اند که می توان به مدل هایی مانند Intel Core i 7Y، Intel Core M 7 و Intel Core i5-7Y54 اشاره کرد. همانطور که می بینید، حرف Y یا M بیانگر مصرف کم و توان کم این پردازنده هاست. پس در هنگام خرید لپ تاپ و تبلت به این نکته توجه کنید. البته با مقایسه پردازنده های اینتل با AMD، متوجه خواهید شد که AMD محصولی در این حوزه ارائه نداده است.

Celeron و Pentium، پردازنده های سطح پایه اینتل

پردازنده های Celeron و Pentium اینتل در سطح پایه محصولات این شرکت هستند. احتمالاً با برند Pentium آشنا هستید. این برند پردازنده های قدرتمند اینتل در دهه 90 میلادی است. اما امروزه تنها به عنوان رقیبی قوی تر برای پردازنده های Celeron محسوب می شود و دیگر جایگاه برتر گذشته را ندارد. با مقایسه پردازنده های اینتل با AMD، برای این رده بندی، میتوان به سری Athlon در محصولات AMD اشاره کرد.  پردازنده های Celeron اینتل جدید، بر مبنای پردازنده های چهار هسته ای Pentium و با کش کمتر طراحی شده اند. پردازنده های Pentium اینتل از سال 2017 به بعد بیشتر در لپ تاپ هایی با قیمت 350 تا 550 دلار مورد استفاده قرار گرفته اند که جزء لپ تاپ های ارزان قیمت قرار می گیرند.

همچنین کامپیوتر های دسکتاپ نیز با پردازنده های Celeron روانه بازار شده اند که قیمت بسیار کمی دارند، اما عملا کارایی زیادی ندارند و خرید آنها به عنوان سیستم دسکتاپ توصیه نمی شود. به طور کلی اگر به دنبال انجام امور روزمره شخصی هستید و نیازی به پردازش قدرتمند و یا حتی تا حدی قدرتمند ندارید، پردازنده های اینتل Celeron، از ارزش خرید بالایی برخوردارند. در کل کسانی که از ویندوز 7 یا 8.1 استفاده می کنند، کارایی بهتری را در این پردازنده ها تجربه می کنند. اما اگر به دنبال ارتقاء سیستم خود در آینده هستید، خرید این پردازنده ها را به شما توصیه نمی کنیم.

پردازنده های رده میانی اینتل

پردازنده های Core i3 و Core i5 و حتی نسل های قدیمی Core i7 به عنوان پردازنده های رده میانی یا Mainstream اینتل شناخته می شوند. در مقاله نهایی مجموع مقالات مقایسه پردازنده های اینتل با AMD، شاهد رقابت تنگاتنگ اینتل و AMD در این بخش خواهیم بود.

در هنگام خرید این پردازنده ها به دقت مدل، پسوند و نسل آن را بررسی کنید، زیرا تغییر در این مقادیر به معنای تغییرات بزرگ در توان این پردازنده هاست. برای مثال دانستن این که پردازنده کامپیوتر یا لپ تاپ شما Core i5 است کافی نیست. در لیست زیر، همه پردازنده ها Core i5 هستند اما هریک توان متفاوتی دارد تا به حدی که Core i5 7600K، از برخی از پردازنده های Core i7 هم نسل خود نیز قوی تر است. پس تکیه به عددی مانند Core i5 برای خرید پردازنده های رده میانی، رویکرد عاقلانه ای نیست.

نام و مدل پردازنده

توان پردازنده

Core i5 7600K

حداکثر اورکلاک و حتی قوی تر از  Core i7-7500U هم نسل خود

Core i5-7400

عدد 400 بیانگر توان بالاتر نسبت به Core i5 7300U است.

Core i5-7400T

پسوند T، نشان دهنده این است که این پردازنده مصرف انرژی کمتری و در نتیجه توان کمتری دارد

Core i5 7300U

 

Core i5 7Y57

سری فوق کم مصرف و کم توان اینتل برای تبلت ها و گجت های قابل حمل

این پردازنده ها از پس همه کارهای روزمره کاربران بر می آیند و علاوه بر آن قابلیت های بیشتری مانند کار با نرم افزار های گرافیکی مانند ویرایش عکس، بازی هایی با گرافیک تا حدی محدود و حتی تدوین سبک فیلم را فراهم می کنند. انتخاب دقیق پردازنده می تواند دست شما را برای انجام کارهای بزرگتر و سنگین تر از این موارد، اما با سرعت کمتر باز کند.

پردازند های  Core i7 و Core i9

در سال 2017، اینتل از پردازنده های Core i9 در کنار پردازنده های قدرتمند Core i7 رونمایی کردند. این پردازنده ها از قیمت بالایی برخوردارند، اما به همان میزان قدرت بیشتری را در اختیار شما قرار می دهند. سری های EX در پردازنده های Core i9 و سری های K  در کامپیوترهای دسکتاپ و سری های R، H و HQ در لپ تاپ ها بیشترین قدرت این پردازند ها را در اختیار شما قرار می دهند.

اگر می خواهید با کامپیوتر خود، نرم افزارهایی مانند نرم افزارهای رندرینگ، مدل سازی، توسعه اپلیکیشن، ادیت و ویرایش حرفه ای ویدئو و یا بازی های سنگین و حجیم را اجرا کنید، به یکی از این پردازنده ها احتیاج خواهید داشت. دقت به پسوند و اعداد مدل CPU که در بالا توضیح دادیم، تاثیر بسزایی در انتخاب شما دارد. در صورتی که از سری K یا اورکلاک استفاده میکنید، می بایست از سیستم خنک کننده مناسب نیز برای حفظ سلامت پردازنده استفاده کنید. البته توصیه میکنیم تا پیش از مطالعه مقاله نهایی مقایسه پردازنده های اینتل با AMD، برای خرید پردازنده های در این رده صبر کنید. زیرا AMD در این بخش حرف های زیادی برای گفتن دارد.

ابر پردازنده های اینتل

ابر پردازنده های اینتل با نام تجاری XEON روانه بازار شده اند که بیشتر در سرورها و دیتا سنترها و یا ابر کامپیوترها به کار می روند. خرید پردازنده های زئون برای کاربران عادی معقول نیست و اساساً هزینه بالایی را به آنها تحمیل می کند. در کل پردازنده های XEON در چهار خانواده Xeon E، Xeon W، Xeon D و Xeon Scalable ارائه می شوند.

در این پردازنده ها، قابلیت استفاده از رم های ECC با خطای کمتر، حجم بالای رم، کش بیشتر، تعداد هسته های بالا تا 22 هسته و یا بیشتر در حالت اجماع با پردازنده های دیگر و پشتیبانی از تعداد بیشتر باند PCIe برای کاربران حرفه ای فراهم شده است. با مقایسه پردازنده های اینتل با AMD، در این رده به نامی با عنوان EPYC برمی خورید که شما را غافلگیر خواهد کرد.

3.7/5(4 امتیاز)

کاربر گرامی جهت اطلاع از هزینه ی تعمیرات با شماره های 02154114 ، 02162948 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *