کابل شبکه، رسانهای است که از طریق آن، اطلاعات از یک دستگاه موجود در شبکه به دستگاه دیگر انتقال مییابد. بسته به نوع و ساختار یک شبکه، کابلهای موجود در آن شبکه نیز متفاوت خواهند بود. اما به هر شکل، نوع و سیستم کابلکشی طراحی شده در یک شبکه بسیار مهم است. در گام نخست برای طراحی و ایجاد شبکهای با پهنای باند مناسب که بتواند به درستی خدمات و اطلاعات مورد نیاز را در اختیار کاربران قرار دهد، ضروری است تا سیستم کابلی شبکه به دقت مورد بررسی قرار گیرد. آشنایی با کاربرد کابلهای مختلف و کیفیت کاری آنها در کنار آگاهی از قوانین سیستم کابلینگ شبکه و رعایت آنها موجب میشود تا شبکهای با حداقل مشکلات را طراحی نمود.
کابلهای به کار رفته در یک شبکه بسته به نوع شبکه ممکن است همگی یکسان و یا با یکدیگر تفاوت داشته باشند. غیر از عامل توپولوژی، پروتکل و اندازه شبکه نیز در انتخاب کابل شبکه مؤثرند. آگاهی از ویژگی های انواع مختلف کابلها و ارتباط آنها با دیگر جنبههای شبکه برای توسعه یک شبکه موفق ضروری است. امروزه بیش از ۹۵ درصد از سازمانها و مؤسسات از سیستمهای شبکهای مبتنی بر کابل استفاده میکنند اگرچه شبکههای بدون کابل نیز در ابعاد وسیعی در حال گسترش هستند.
این مقاله را از دست ندهید: انواع کانکتور شبکه
چند نوع کابل و Patch Cord وجود دارد؟
پچکوردها در ردهی تجهیزات غیرفعال (Passive) قرار میگیرند. تجهیزاتی هستند که قابل برنامه ریزی نبوده و نمیتوانند تغییراتی روی اطلاعات و یا محتوای تبادل شده در شبکه داشته باشند. بخشی از تجهیزاتی هم که بمنظور نصب و پیکر بندی سختافزاری شبکه (از قبیل کابل کشی و نصب دستگاهها) استفاده میشود در این دسته جای میگیرند.پچکوردها یکی از مهمترین بخشهای شبکه هستند به شکلی که کیفیت کار شبکه، بسته به نوع کارآیی آنها به راحتی تحت تأثیر قرار میگیرد. پچکورد برای برقراری ارتباط میان سوئیچ شبکه و پچپنل به کار میرود.
کاربرد دیگر آن ایجاد اتصال میان کامپیوتر (کارت شبکه) و پریز شبکه است. پچکوردها، کابلهای الکتریکی یا نوری هستند که برای اتصال یک دستگاه نوری یا الکترونیکی به دستگاهی دیگر با همین ویژگی و به منظور ارسال سیگنال به کار میروند. این پچ کوردها بایستی متناسب با فیبر نوری انتخاب شوند. مثلاً پچکورد سینگلمود برای فیبر سینگلمود و پچ کورد مالتیمود برای فیبر مالتیمود بهار میرود. رابطهای پچکورد در هر دو سر این کابل میتوانند دارای شکل یکسان و یا متفاوت باشند؛ که در صورت تفاوت در نوع رابط، پچ کوردهایی مانند FC-LC یا FC- SC را تشکیل میدهند. در ایران برای یادگیری بهتر، این کانکتورها را به اسامی ایرانی فرهاد (FC)، سارا (SC) و لیلا (LC) نامگذاری کردهاند.
تولید و ساخت پچکوردها در رنگهای مختلف صورت میگیرد تا به راحتی قابل تشخیص و شناسایی باشند. بعلاوه پچ کوردها عموماً قابلیت انعطافپذیری بالایی دارند و براحتی نمیشکنند. طول پچکوردها نیز در بخش زیر یک متر به صورت ۳۰ و ۵۰ سانت و در بخش بالای یک متر به صورت ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۱۰ و ۱۵ متری است. ژاکت این کابل در دو نوع PVC و LSZH است که نوع دوم آن به دلیل دارا نبودن هالوژن، به هنگام آتشسوزی و احتراق، تولید دود نخواهد داشت. چهار طبقه بندی انجام شده برای پچکوردهای مسی بر اساس پاسخ فرکانسی آنها عبارت است از: Cat5 ، Cat5e ، Cat6 و Cat7.