در بسیاری از مواقع به صورت سهوی یا عمدی ممکن است برخی از فایل های اساسی و مهم از سیستم حذف شوند و بعد از پاک شدن آن ها، کاربران مجدد به این فایل های پاک شده نیاز پیدا کنند. در این شرایط باید با بازیابی فایل های پاک شده، مجددا این فایل ها را قابل استفاده کرد. البته همیشه فایل ها توسط خود کاربر پاک نمی شوند. ممکن است فایل ها به دنبال ویروسی شدن سیستم یا ریست فکتوری شدن آن حذف شوند. در این موارد ممکن است شرایط ریکاوری فایل های حذف شده متفاوت باشد.
از طرفی نیز این که فایل های از دست رفته روی چه سیستمی بوده و حذف شده هم در شرایط بازیابی آن موثر است. با توجه به تمام این موارد ابتدا باید دید اساسا امکان بازیابی فایل های پاک شده وجود دارد یا خیر و در صورت امکان چطور می توان این فایل ها را ریکاوری کرد. نکته مهمی که پیش از ادامه این مطلب باید در نظر داشت، اهمیت مراجعه به یک مرکز بازیابی اطلاعات معتبر است. مرکز سخت افزار ایران، یک مرکز تخصصی و معتبر در زمینه بازیابی داده های از دست رفته از جمله بازیابی اطلاعات هارد لپ تاپ است.
آیا امکان بازیابی فایل های پاک شده وجود دارد؟
در اکثر موارد زمانی که فایل های دائمی و مهم از روی سیستم، هارد یا گوشی پاک می شود، امکان بازیابی آن ها وجود دارد. دلیل آن هم این است که در صورت حذف فایل های مهم، این داده ها سریعا از روی سیستم پاک نمی شوند. خصوصا در مورد ریکاوری فایل های حذف شده لپ تاپ یا کامپیوتر، شانس بازیابی داده ها بیشتر است، چرا که در یک بازه زمانی هنوز هم می توان به فایل های پاک شده در سیستم عامل دسترسی داشت.
نکته مهم در خصوص امکان بازیابی فایل ها، عدم بازنویسی داده های جدید روی اطلاعات قبلی است. یعنی تا زمانی که داده جدیدی روی هارد نوشته نشده باشد، امکان دسترسی به فایل های پاک شده وجود دارد و می توان آن ها را بازیابی کرد. به این ترتیب می توان به بررسی راه کار های مختلف برای ریکاوری داده های پاک شده پرداخت.
پیشنهاد سایت: نرم افزار بازیابی اطلاعات هارد
روش های مختلف بازیابی فایل های پاک شده
برای ریکاوری اطلاعات پاک شده راه کار ها و روش های متعددی وجود دارد. در کاربردی ترین راه کار ها، از یک سری نرم افزار های تخصصی برای بازیابی داده ها استفاده می شود. با این حال بسته به شرایط داده ها و زمان و دلیل حذف آن ها، می توان از راه کار های دیگری نیز برای بازیابی فایل های پاک شده استفاده کرد.
بازگردانی فایل های پاک شده از طریق Recycle bin
اولین و ساده ترین روشی که برای بازیابی فایل های پاک شده وجود دارد، بازیابی آن ها از Recycle bin است. این روش تنها زمانی امکان پذیر است که فایل های پاک شده هنوز هم در Recycle bin وجود داشته باشند. اگر فایل مد نظر در این بخش وجود داشت، با کلیک راست کردن روی آن و با استفاده از گزینه ریستور، می توان آن را بازیابی کرد. در صورتی که فایل ها را با گزینه Shift + Delete حذف کرده باشید، دیگر امکان بازیابی آن ها از Recycle bin وجود ندارد.
استفاده از نسخه پشتیبان ویندوز برای ریکاوری اطلاعات پاک شده
روش ساده و کاربردی بعدی برای بازیابی فایل های حذف شده، استفاده از نسخه پشتیبان ویندوز است. در این روش هم بدون استفاده از نرم افزار های بازیابی می توان اطلاعات پاک شده را ریکاوری کرد. این گزینه به شما این امکان را می دهد تا همیشه از اطلاعات و فایل های خود یک فایل بکاپ تهیه کرده و در نتیجه در صورتی که به هر دلیلی فایل ها حذف شد، آن ها را ریکاوری کنید.
البته این روش تنها در صورتی قابل استفاده است که قبلا از فایل های خود یک نسخه بکاپ تهیه کرده باشید. برای این منظور باید در بخش کنترل پنل وارد قسمت Backup and Restore شده و در آن جا با انتخاب گزینه Restore my files، فایل های مد نظر خود را بازیابی کنید.
بازیابی فایل های حذف شده با استفاده از System Restore
یکی دیگر از گزینه های موجود برای ریکاوری اطلاعات پاک شده، استفاده از گزینه System Restore است. این گزینه روی درایوC قرار دارد و می توان با کمک آن سیستم را به زمان قبل از حذف شدن فایل ها برگرداند. در صورتی می توان از این روش برای بازیابی فایل های پاک شده استفاده کرد که این قابلیت روی درایو مورد نظر فعال باشد. در این صورت می توان از این روش استفاده کرد.
این مقاله را از دست ندهید: نرم افزار بازیابی اطلاعات FonePaw Android Data Recovery
استفاده از گزینه Previous Version برای بازیابی فایل های پاک شده
این روش هم یک راه کار بازیابی فایل های پاک شده بدون استفاده از نرم افزار است. اگر فایل مورد نظر از یک پوشه مشخص حذف شده است، روی آن کلیک راست کرده و وارد بخش Properties شوید.
در این بخش روی تب Previous Version کلیک کرده و در آن جا به دنبال نسخه های قابل بازیابی از فایل حذف شده باشید. اگر این نسخه را یافتید، با کلیک کردن روی آن، نسخه حذف شده را بازیابی کرده و آن را مجددا قابل دسترس کنید. برای استفاده از این روش حتما باید System Restore فعال باشد.
بازیابی فایل های حذف شده با استفاده از ابزار Windows File Recovery
این روش کاربردی نیز می تواند برای ریکاوری فایل های حذف شده به کار آید. برای استفاده از این روش باید ابتدا از وب سایت مایکروسافت، ابزار Windows File Recovery را دانلود و آن را روی سیستم نصب کرد.
سپس برنامه را اجرا کرده و پنجره Command Prompt را با دسترسی Administrator باز کنید.
سپس در کادر نمایش داده شده، عبارت winfr C: F را تایپ کنید.
با این کار تمام داده هایی که از درایو C حذف شده اند، به درایو F انتقال می یابد. البته کد های دستوری مورد نیاز با توجه به نوع فایل حذف شده متفاوت است. برای مثال می توان از دستور Winfr C: D: /regular /n *.pdf /n *.docx برای بازیابی فایل های ورد و پی دی اف استفاده کرد. علاوه بر این برای بازیابی یک فولدر حذف شده هم باید از دستور winfr C: F: /n \Users\yourusername\Documents استفاده کرد.
ریکاوری اطلاعات حذف شده با استفاده از نرم افزار های ریکاوری
در نهایت اگر از روش های بالا موفق به بازیابی فایل های حذف شده نشدید، می توانید از انواع نرم افزار های مخصوص ریکاوری فایل های حذف شده استفاده کنید. این نرم افزار ها انواع مختلفی دارند و بسیاری از آن ها به صورت رایگان در دسترس است. این نرم افزار ها با دسترسی به فضای آزاد ایجاد شده در سیستم عامل که در واقع فضای اشغال شده توسط فایل حذف شده است، در صورتی که داده جدیدی در این فضا ذخیره نشده باشد، می توانند فایل های حذف شده را بازیابی کنند.
نرم افزار های متعددی را می توان برای این منظور مورد استفاده قرار داد. از کاربردی ترین آن ها می توان به نرم افزار های ریکاوری اطلاعات Ontrack EasyRecovery، نرم افزار Stellar Windows Data Recovery و نرم افزار Recuva اشاره کرد. هر یک از این نرم افزار ها مشخصات و ویژگی هایی دارند که می توان از آن ها برای بازگردانی و ریکاوری انواع فایل های پاک شده استفاده کرد.
سوالات متداول درمورد بازیابی فایل های پاک شده
بله، بازیابی فایل پاک شده در بسیاری از موارد امکان پذیر است. زمانی که یک فایل را از روی یک دستگاه الکترونیکی حذف می کنید، در واقع آن فایل به طور کامل پاک نمی شود. بلکه، فضایی که فایل در آن قرار داشت به عنوان فضای خالی در نظر گرفته می شود و ممکن است توسط فایل های جدید جایگزین شود. اگر در مدت زمان کوتاهی پس از حذف فایل، اقدام به بازیابی آن کنید، احتمال موفقیت بازیابی بسیار زیاد است.
هرچه زمان بیشتری از حذف فایل بگذرد، احتمال بازیابی آن کمتر می شود. زیرا فایل های جدید ممکن است فضای خالی ایجاد شده توسط فایل حذف شده را اشغال کنند. همچنین، برخی از فعالیت ها مانند قالب بندی دستگاه یا نصب مجدد سیستم عامل، احتمال بازیابی فایل پاک شده را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.